AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Acur nedir nerede kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Acur nedir nerede kullanılır?​

Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir. Kabak yemeğine benzer lezzette zeytinyağlı acur yemeği yapılabilir.

Acur nerenin?​

Ülkemizde daha çok Mardin, Midyat başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde yetiştirilen acur, değeri her geçen gün daha iyi anlaşılan sebze türlerinden birisidir.
Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Acur ne faydası var?
Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir. Düzenli olarak acur tüketildiği zaman kanı temizlemeyi de sağlamaktadır.
Acurda hangi vitamin var?
Acur içinde; sodyum, fruktoz, potasyum mineralleri ve A vitamini, C Vitamini, K vitamini vardır….

Acur nerede meşhur?​

Acurun anavatanı Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya olarak varsayılmaktadır. Acur tohumları 15°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda 8-10 gün içerisinde çimlenir.

Acur hangi ilde yetişir?​

Arapça ˁcr kökünden gelen ˁaccūr عجّور “bir tür hıyar veya yeşil kavun” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁacara عجر “burdu, büzdü, (biçimsiz ve çirkin bir surette) kabardı veya kabarttı” fiilinden türetilmiştir.
Kıtır kıtır acur turşusu nasıl yapılır?
Kıtır Kıtır Kelek Ve Acur Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle turşuluklarımızı güzelce yıkayalım.
- Sonra güzelce kavanoza dizelim aralarına biber ve sarımsak ekleyerek dizmeye devam edelim.
- Dizdikten sonra sirke tuz ve sıcak suyu ekleyip kavanozun kapağını kapatıp turşumuzu dinlendirelim. Deneyeceklere afiyet olsun.
Acur nasıl tüketilmeli?
Sağlıklı beslenmek için taze hali, nar, fesleğen ve çeşitli yeşillikler kullanılarak salata halinde tüketilir. Cacık yapımında kullanıldığında farklı ve ferahlatıcı bir etki yaratır. Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir.

Acur hangi vitamindir?​

Acur; K vitamini yönünden de zengindir. Bu vitamin sayesinde vücuttaki kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Son senelerde yapılan çalışmalar; acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığına yardımcı olduğu görülmüştür.

Acur ülkemizde nerede yetişir?​

Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Bir yıllık otsu ve sürünücü bir bitki.
Acurun anavatanı Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya olarak varsayılmaktadır. Acur tohumları 15°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda 8-10 gün içerisinde çimlenir. Kökler derinlere gelişen kazık kök üzerindeki yan saçaklarla yüzeysel olarak yayılır.
Acurun mevsimi ne zaman?
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül – ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat – mart aylarında ekim yapılır.
Acur salatalık mıdır?
Acur bir salatalık çeşididir. Bazı yörelerde acır olarak da bilinmektedir. Latince ismi ise Cucumis Flexuosus’dur. Acur İngilizcede ermeni salatalığı olarak bilinir.
 
Geri
Üst