- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Açısal momentum neye bağlıdır?
Açısal momentum, herhangi bir cismin dönüş hareketine devam etme isteğinin bir göstergesidir ve bu nicelik cismin kütlesine, şekline ve hızına bağlıdır. Açısal momentum bir vektör birimidir ve cismin belirli eksenler üzerinde sahip olduğu dönüş eylemsizliği ile dönüş hızını ifade eder.Açısal momentum nereye doğrudur?
Bir dönmeye karşılık geldiği için de aslında açısal momentumun 2 doğrultusu vardır: Saat yönünde ve saat yönünün tersinde! Üç boyutlu bir uzayda açısal momentumun bu saat yönü ya da saat yönünün tersinde dönmesine karşılık bir vektör tanımlayabiliriz.
Açısal momentum nerelerde kullanılır?
Açısal momentumun korunumu, fiziğin önemli korunum yasalarından olup, birçok fizik alanında kullanılmaktadır. Örneğin astronomide, atom ve molekül fiziğinde, klasik ve kuantum mekaniğinde, çekirdek fiziğinde, yüksek enerji ve parçacık fiziğinde çözümlemeler yaparken açısal momentum korunumuna sık sık başvurulur.
Açısal hız neye bağlı?
Açısal hız, dik olan hareketler ile meydana gelmektedir. İki boyutlu olan hareketlerde hız her zaman tek sayı olarak bulunur. Bunun yanında yönü de bulunmaz. İki boyutlu olan bir harekette açısal hız işaretleri eksenin değişmesi ile değişmektedir.Momentumun zamana göre türevi nedir?
Bu, “bir parçacığın doğrusal momentumundaki değişme hızı, parçacığa etkiyen net kuvvete eşit” olduğunu ifade eder. Eğer bir parçacık üzerine etkiyen net kuvvet sıfır ise bu parçacığın momentumunun zamana göre türevi (değişimi) de sıfır olur ve dolayısı ile doğrusal momentum sabit kalır, yani korunur.
Açısal momentum büyüklüğü nasıl bulunur?
Kendi dönüş ekseni dikkate alındığında küçük cisimlerde açısal momentum, lineer dönüş momentumu ismi ile de ifade edilebilmektedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere cismin kütlesi ile hızının dönüş ekseninin yarıçapına bölünmesinden sonuca ulaşmak mümkündür. O zaman formül; L= r x mv şeklinde olmaktadır.
Acisal nedir?
Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.Momentum birimleri nelerdir?
Momentum için birimler kütle birimleri çarpı hız birimleri olacaktır. Standart metrik momentum birimi kg * m / s’dir. Kg * m / s, standart metrik momentum birimi iken, kabul edilebilir momentum birimleri olan çeşitli başka birimler vardır. Örnekler arasında kg * mi / saat, kg * km / saat ve g * cm / s sayılabilir.
Açısal momentum ve çizgisel momentum yönleri aynı mı?
Bir cismin çizgisel momentum vektörünün her hangi bir noktaya göre dönmesine açısal momentum denir. Açısal momentum vektörü dönme düzlemine dik olup, yönü sağ baş parmak kuralıyla bulunabilir.
Açısal hız neye göre değişir?
İki boyutlu durumlarda açısal hız tek bir sayı olarak sonuçlanır ve yönü yoktur ancak bir eksen yönü vardır. İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir.Açısal hız yarıçapa bağlı mıdır?
Cismi merkeze bağlayan yarıçap vektörünün, birim zamanda radyan cinsinden taradığı açıya açısal hız denir, ω ile gösterilir. Birimi rad/s dir.