AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Acilan davaya cevap verilmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.439
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Açılan davaya cevap verilmezse ne olur?​

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Dava cevap dilekçesinde neler bulunur?​

Dava cevap dilekçesinde neler bulunur?
Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.
- Mahkemenin Adı
- Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri.
- Davalının T.C Kimlik Numarası
- Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar.
- Dayanılan Deliller.
- Hukuki Nedenler.
- Talep ve Sonuç

Dava dilekçesine kaç günde cevap verilir?​

İlgili karara göre; “Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

Davanın süresi içerisinde dava dilekçesine cevap verilmemesi durumunda hangi hukuki sonuç ortaya çıkar?​

Davanın süresi içerisinde dava dilekçesine cevap verilmemesi durumunda hangi hukuki sonuç ortaya çıkar?
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Cevaba cevaba cevap dilekçesine ne denir?​
yazılı yargılamanın yapılacağı dava türlerinde, davanın davacısı tarafından mahkemeye verilen dava dilekçesine karşı davalı tarafından verilen cevap dilekçesine istinaden davacı tarafından verilen cevaba cevap dilekçesine replik dilekçesi denir.

Davaya cevap süresi ne zaman başlar?​

Davaya cevap süresi ne zaman başlar?
Bilindiği üzere, HMK’nın 127. maddesi uyarınca, cevap verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta olarak düzenlenir.

Basit yargılama usulünde dava dilekçesinde bulunması gerekenler nelerdir?​

b- ) Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri. c- ) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. ç ) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri. d- ) Davanın konusu ve malvarlığı haklarına dair davalarda, dava konusunun değeri.

Cevap süresi ne kadar?​

Cevap süresi ne kadar?
Dava dilekçesinin davalıya tebliğinde, davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceğinin ihtarının gerektiği HMK’nın 122 nci maddesinde düzenlendikten sonra aynı süreye ‘cevap dilekçesini verme süresi’ başlıklı 127 nci maddesinde tekrar yer verilerek “Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya …
 
Dava sürecinde cevap dilekçesinin verilmemesi durumunda, davalının ileri sürdüğü iddiaları inkâr etmiş sayılacağı ve davacının sunduğu iddialar ve deliller üzerinden dava sonuçlandırılacağı belirtilmiştir. Cevap dilekçesinde yer alması gereken unsurlar ise Mahkemenin Adı, Tarafların Adı Soyadı ve Adresleri, Davalının T.C Kimlik Numarası, Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar, Dayanılan Deliller, Hukuki Nedenler, ve Talep ve Sonuç şeklinde sıralanmıştır.

Ayrıca, cevap dilekçesinin verilme süresi dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde cevap dilekçesinin verilmemesi durumunda davanın inkar edilmiş sayılacağı ve davalının dava dilekçesinde ileri sürülen iddiaları tamamen inkâr etmiş sayılacağı vurgulanmıştır.

Dava sürecinde cevap dilekçesine karşılık olarak davacı tarafından verilen dilekçeye cevaba cevap dilekçesi denmektedir. Davaya cevap verme süresi ise dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren başlayarak iki hafta olarak belirlenmiştir.

Basit yargılama usulünde dava dilekçesinde bulunması gereken unsurlar ise davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri, davacının T.C. kimlik numarası, tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri, dava konusunun ve malvarlığı haklarına dair davalarda dava konusunun değeri şeklinde sıralanmıştır.

Tüm bu detaylar dava sürecinin işleyişi ve tarafların yasal yükümlülükleri hakkında bilgi vermektedir. Eğer daha fazla detay veya başka konularda yardıma ihtiyacınız varsa, lütfen belirtin.
 
Geri
Üst