AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Acil obstetrik durum nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Acil obstetrik durum nedir?​

Anne ve fetüs hayatını tehdit eden, acil müdahale gerektiren komplikasyonların gelişmesi durumunda verilen hizmetlere Acil Obstetrik Bakım Sistemi denir. Dünya Sağlık Örgütü’nün anne ölümlerini azaltmak için ülkeler tarafından kurulmasını önerdiği en önemli alt yapı modeli acil obstetrik bakım sistemidir.

Obstetrik vaka nedir?​

Bu derleme de konunun önemini vurgulamak için yazılmıştır. Obstetri ve jinekoloji alanında gebelik terminasyonu, doğum şekli, ensest ilişki sonrası doğum, yüksek riskli gebelik ve postpartum hemoraji, plasenta anomalileri, rahim tahliyesi ve sterilizasyon, travma, anne ölümü vb. çok çeşitli adli olgular bulunmaktadır.
Obstetrik komplikasyonlar nelerdir?
Obstetrik kanamalar gelişmiş ülkelerde maternal ölümlerin %18’inden, gelişmekte olan ülkelerde ise neredeyse yarısından sorumludur.16 Obstetrik ka- namalar ablasyo plasenta, plasenta previa, plasenta akreta, uterus rüptürü, atonisi ve inversiyon, DIC ve doğum sonu nedenli olarak ortaya çıkabilir.
Vaka sunumu nasıl yapılır?
Vaka Sunumu (Case Presentation) Hastanın nasıl değerlendirildiği, yapılan girişimler, nadir girişimlerin tekniği kronolojik sırasıyla yazılır. Fotoğraf, radyografi, çizim, eskiz gibi görsel yardımcılarla girişim, tanı, ya da hastalığın anlatımı zenginleştirilmelidir.

Obstetrik nedenler nelerdir?​

▶ En sık neden obstetrik kanamalar, ▶ Sıklıkla doğum sonrası ilk iki günde görülmekte. ▶ Çoğu ölüm 3. trimesterde ve doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde meydana gelmekte. ▶ Kanama (%25), ▶ Gebeliğe bağlı Hipertansiyon (%12), ▶ Sağlıksız düşük (%13), ▶ Engellenmiş Doğum (%8).

Obstetrik risk faktörleri nedir?​

Gebelik, doğum ve doğum sonrasında yaşanan bu sorunların görülmesini etkileyen başlıca faktörler arasında kısa gebelik aralığı, yorucu ve ağır iş yapma, kötü aile içi ilişkiler ve gebelikte fazla kilo alımı gibi bireysel, ailesel ve yaşam tarzına yönelik riskler ile düşük ve erken doğum tehdidi, hiperemezis, anemi.
 
Geri
Üst