Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aciklama cumlesi nedir ve ornekler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Açıklama cümlesi nedir ve örnekler?​

Bir kavram, durum ya da olguyla ilgili bilgi vermek amacıyla kurulan cümleler, açıklama nitelikli cümlelerdir. Açıklama belirten cümlelerde yargılar arasındaki bağlantı bağlaçlarla kurulur. Örnek: Bugün okula gitmeyeceğim; çünkü hastayım.

Açıklama nedir ve örnekleri?​

Açıklayıcı anlatımda yazar, duygularına yer vermez, nesnel bir anlatım hakimdir. Fıkra, makale, deneme, gezi, eleştiri, röportaj gibi yazı türlerinde açıklayıcı anlatım biçimi yoğun olarak görülür. Örnekler: “Milyonlarca kişi kitap okuyor, müzik dinliyor, tiyatroya sinemaya gidiyor.

Açıklama anlatım ne demek?​

Açıklama anlatım ne demek?
Okuyucuya bilgi vermek, okuyucuyu bir konuda aydınlatmak, bir konuyu açıklamak, bir şey öğretmek amacıyla kullanılan anlatım biçimine açıklayıcı anlatım denir. Açıklayıcı anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde kullanılır.

Tanım cümlesi nasıl anlaşılır?​

Tanım cümlesi nasıl anlaşılır?
şeklinde söylediğimizde cümle, eleştirmenin kim olduğunu bildirdiği için tanım cümlesi olur. * Bir nesne ya da kavram öznel bir şekilde tanımlanabileceği gibi nesnel bir şekilde de tanımlanabilir. Örneğin, “Deneme, yazarın görüşlerini, kanıtlamaya kalkmadan, okuru inanmaya zorlamadan anlattığı yazı türüdür.”

Türk edebiyatında açıklama ne demektir?​

Açıklama nedir kısaca edebiyat? AÇIKLAMA: 1) Anlam açısından kapalı olan bir konuyu, bir olayı ya da bir edebiyat metnini, bir eseri, bir sözü biçim ve içerik yönünden inceleyip irdeleyerek anlaşılır hale getirme .

Açıklamalı cümle ne demek?​

Yargılardan birinin ötekini açıklayıp yorumladığı cümlelerdir. Özellikle neden – sonuç cümlelerinde karşımıza çıkan açıklama cümlelerinde “yani, çünkü, demek ki, anlaşılan, başka bir deyişle” gibi bağlaçlar bulunabilir. Fotoğrafları çıkardı gazetelerde, çünkü sevilen bir sanatçıydı o.

Açıklama nedir anlatım biçimleri?​

Açıklama nedir anlatım biçimleri?
3. Açıklama (Açıklayıcı Anlatım) Bilgi vermek amacı ile oluşturulan yazılarda kullanılan anlatım tekniğidir. Bu tür yazılarda amaç okuyucuyu bilgilendirmek, ona bir şeyler öğretmek olduğu için sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Açıklayıcı anlatımda yazar, duygularına yer vermez, nesnel bir anlatım hakimdir.

Açıklama Nasıl olur?​

Açıklama Nasıl olur?
Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri Açıklama, bilinmeyeni bilinir kılmaktır. Amaç doğrudan bilgi vermek olduğundan yazar sanatlı söyleyişlere, imalı sözlere pek yer vermez. Açık, anlaşılır bir dil kullanır. Soyutlamalardan, kişisellikten kaçınır.

Açıklayıcı anlatım nasıl anlatılır?​

Açıklayıcı anlatımlarda, anlatımda kullanılan sözcüklerin mecaz ve yan anlamlarına yer verilmez. Sözcüklerin ana anlamlarında kullanılması ve anlaşılır biçimde ifade edilmesi gerekir. Açıklayıcı anlatımda bilgi ve konu direk olarak anlatılmalıdır. Bu nedenle de dil göndergesel işlev olarak kullanılır.

Açıklayıcı anlatım nedir özellikleri nelerdir?​

Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri
- Dil, “göndergesel işlev”de kullanılır.
- Söz sanatlarına, sözcüklerin mecaz ve yan anlamlarına yer verilmez.
- Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür.
- Yazarın bakış açısı metne yansır.
- Daha çok, fıkra, makale, deneme, sohbet, eleştiri vb. edebî yazılarda kullanılır.

Açıklama ne demek turkce?​

Açıklama ne demek turkce?
Açıklama anlamı ne demek? Bir konuyu, bir olayı, bir sorunu ilgili bilim ya da bilgi dalının kurallarına uyarak aydınlatma, çözümleme işi. Belirtme, izah etme, anlatma, meydana vurma.

Paragrafta açıklama ne demek?​

Paragrafta açıklama ne demek?
Bilgi vermek amacı ile oluşturulan yazılarda kullanılan anlatım tekniğidir. Bu tür yazılarda amaç okuyucuyu bilgilendirmek, ona bir şeyler öğretmek olduğu için sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Açıklayıcı anlatımda yazar, duygularına yer vermez, nesnel bir anlatım hakimdir.

Betimleme nedir örnek cümleler?​

Görme, dokunma, tatma, işitme ve koklama gibi duyuları ifade etmekte olan yazılar, betimleme yazıları olarak ifade edilebilir. Evimiz 1+1 olsa bile yine de oldukça kullanışlıydı. Amerikan mutfak olması sayesinde mutfakta yemek yaparken salonda bulunan kişiler ile de sohbete hız kesmeden devam etmek mümkün olurdu.

Açıklama cümlesi, bir kavram, durum ya da olgu hakkında bilgi vermek amacıyla kurulan cümlelerdir. Bu tür cümleler genellikle yargılar arasındaki bağlantıyı belirtmek için bağlaçlarla kurulur. Örneğin, "Bugün okula gitmeyeceğim; çünkü hastayım." cümlesinde hastalık durumu, okula gitmeme nedeni olarak açıklanmıştır.

Açıklama, açıklayıcı bir anlatım şeklidir ve genellikle duygulara yer vermez, nesnel bir bakış açısına sahiptir. Bu anlatım biçimi özellikle fıkra, makale, deneme, gezi yazısı, eleştiri gibi yazı türlerinde sıkça kullanılır. Örneğin, "Milyonlarca kişi kitap okuyor, müzik dinliyor, tiyatroya sinemaya gidiyor." cümlesi açıklamaya örnek olarak verilebilir.

Tanım cümleleri ise bir kavramı veya nesneyi açıklamak amacıyla kullanılan cümlelerdir. Bu cümleler genellikle nesnel bir şekilde tanım yapar ve bağlam içinde ele alınan konuyu açıklar. Örneğin, "Deneme, yazarın görüşlerini, kanıtlamaya kalkmadan, okuru inanmaya zorlamadan anlattığı yazı türüdür." cümlesi tanım cümlesi örneğidir.

Açıklayıcı anlatım, okuyucuya bilgi vermek, aydınlatmak ve bir konuyu açıklamak amacıyla kullanılan bir anlatım biçimidir. Bu anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde karşımıza çıkar. Örneğin, "Açıklayıcı anlatımın özellikleri arasında dilin göndergesel işlevde kullanılması ve sade anlatım yer alır." şeklinde bir ifade açıklayıcı anlatımın özelliklerinden biri olarak verilebilir.

Açıklayıcı anlatımda kullanılan cümlelerde genellikle yargılardan birinin diğerini açıklamak ve yorumlamak amacıyla kullanılan açıklama cümleleri bulunur. Bu tür cümlelerde "çünkü, yani, demek ki, anlaşılan, başka bir deyişle" gibi bağlaçlar sıkça kullanılır. Örneğin, "Fotoğrafları çıkardı gazetelerde, çünkü sevilen bir sanatçıydı o." cümlesi açıklamalı bir cümle örneğidir.

Geri