Açıklama bölümü nedir?
Meddahın öyküsüne başlamadan önce uyaklı ya da düzyazı olarak öykünün geçtiği dönemi, kişileri ve bu kişilerin toplumsal konumlarıyla ekonomik durumlarını sergilediği bölüm. Kimi kez bu bölümün sonunda dönemin padişahına da bir övgü bulunur.Tarih bölümünden mezun olanlar ne iş yapar?
Türk Tarih Kurumu, Müzeler, Tarih Araştırma Merkezleri, Bu seçeneklerin haricinde alacakları pedagoji formasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda tarih öğretmeni olarak görev alabilirler….Mezunların geneli;Türkologlar nerede çalışır?
Türkoloji bölümü mezunları, pedagoji sertifikası aldığı takdirde ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik, akademisyenlik ve okutmanlık yapabilirler. Aynı zamanda bu bölüm mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve başkanlık gibi resmî arşivlerde, müzelerde, TDK ve TRT’de de görev alabilirler.
Öyküleme ne demek örnek?
Tasarlanan ve gerçekte yaşanan olayların belli bir kurgu içerisinde aktarılmasına öyküleme adı verilir. 1- O gün hava kapalıydı. İsmet, gün ağarmadan evden dışarı çıktı. Bir süre amaçsızca sokaklarda dolaştı.
Öyküleyici anlatım kısaca ne demek?
Yazarın bir konu hakkındaki düşüncelerini ve gözlemlerini, olay örgüsü içerisinde okura sunduğu anlatım tekniğine öyküleyici anlatım denir. Bu anlatım tekniğinde olaylar ana karakterin ağzından anlatılabilir. İlahi bakış açısıyla kaleme alınan romanlar ve öyküler de bu anlatım tekniğine örnek olarak gösterilebilir.Tarih bölümünün önü açık mı?
Tarih mezunları günümüz koşullarında pek çok memuriyete başvurabilirler. Bu memuriyetleri sıralarsak; TBMM, Türk tarih kurumu, Türk silahlı kuvvetleri, Müzeler, devlet arşivleri, bakanlıklar ve de üniversitedeki çeşitli memuriyetlere de başvurabilirler.Tarih bölümü ataması var mı?
Yalnızca öğretmen olarak atanmak için KPSS’ye giren tarih mezunu sayısı 20 binden fazladır. Her atama sürecinde sınava giren tarih öğretmeni adayalarının en çok % 1’i atanabilmektedir. Tarih öğretmenliği atamaları zor mu diye soracak olursanız; evet, atanma oldukça zordur.