AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Açık Öğretim Lisesi tarihçe

haberci

Yeni Üye
Açık Öğretim Lisesi
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ TARİHÇESİ
Açık Öğretim Lisesi 1992 yılında kurulan uzak öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veren ve bu hizmeti merkezi sistemle yürüten, Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesinde bulunan bir kuruluştur
Film Radyo ve televizyonla Eğitim başkanlığı ile Bilgisayar Eğitimi ve Hizmetleri Genel Müdürlüğü 03041998 tarih ve 4359 sayılı kanunla hizmetlerini Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü adı aşağıda toplamıştır Açık Öğretim Lisesi bu vesile ile 3 Nisan 1998 tarihinden itibaren Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde eğitim etkinliklerini sürdürmektedir
Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından öteki örgün eğitim kurumlarından öbür, kendine özgü ve merkezi nitelikli bir modeldir Halen mevzuat gereği ders geçme ve kredi Sistemine tarafından mezun vermekte olan Açık Öğretim Lisesinde uzak öğretimin temel süreçlerinden yararlanılmaktadır
2006 yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıkarılmış ve Yönetmeliği de bu çerçevede her yerde düzenlenerek sistem değiştirilmiştir
Bu tarihten itibaren büyüyen teknolojiye paralel olarak Açık Öğretim Lisesi kayıt ve kayıt yenileme işlemleri bundan böyle internet üzerinden yapılmaktadır Açık Öğretim Lisesinde yüz yüze öğretim uygulaması yoktur Açık Öğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Edep Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirlenmiştir Eğitim Tv ve Radyo ile yapılmakta basılı materyallerle desteklenmektedir Basılı materyaller öğrencilerin adreslerine posta yolu ile gönderildiği gibi ekitap olarak internet üzerinden de yayınlanmaktadır
Açık Öğretim Lisesine 1992 yılından 20042005 eğitim öğretim yılları aralarında kayıt yaptıran öğrenciler en erken 2,5 yıl (5 dönem) sonunda mezun olabilirler Açık Öğretim Lisesine 20052006 eğitim öğretim yılından sonra Ortaokulİlköğretim Okulu mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun olabilirler
Açık Öğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşur Öğrenciler çalışma takviminde belirli zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilemek zorundadır İki dönem defalarca tescil yenilemeyen öğrencilerin kaydı silik duruma düşer Silik durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri gizli tutulur ve tekrar kayıt yaptırarak kaldıkları yerden devam edebilirler
*

Açık Öğretim Lisesi, 1992 yılında uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi sunan ve bu hizmeti merkezi sistemiyle yürüten bir kuruluştur. Başlangıçta Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesindeyken, 3 Nisan 1998 tarihinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü adı altında hizmetlerini sürdürmüştür.

Açık Öğretim Liseleri, program içeriği bakımından diğer genel liselerle aynıdır ancak yapısı ve işleyişi farklıdır. Uzaktan öğretim prensiplerine dayanan Açık Öğretim Liseleri, ders geçme ve kredi sistemine göre mezun vermektedir. 2006 yılında diğer liseler gibi 4 yıllık hale getirilmiş ve yönetmelikleri buna göre düzenlenmiştir.

Açık Öğretim Lisesinde yüz yüze öğretim uygulaması bulunmamakta, dersler Eğitim TV ve radyo ile verilmekte ve basılı materyallerle desteklenmektedir. Öğrencilere basılı materyaller posta yoluyla gönderilirken, aynı zamanda internet üzerinden de e-kitaplar şeklinde sunulmaktadır.

Öğrencilerin bir öğretim yılı iki dönemden oluşmakta olup, her dönemde internet üzerinden kayıt yenileme işlemi yapmaları gerekmektedir. Kaydını defalarca yenilemeyen öğrencilerin kaydı silinebilir, ancak daha sonra tekrar kayıt yaptırarak eğitimlerine devam edebilirler.

Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, mezuniyet süreleri ile ilgili belirli kriterlere tabidir. 1992-2004/2005 yılları arasında kayıt yaptıranlar en erken 2,5 yıl (5 dönem) sonra mezun olabilirken, 2005/2006 eğitim-öğretim yılından sonra kayıt olanlar en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun olabilirler.

Herkese hayırlı günler dilerim.

Geri