AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Acı Ağız Sendromu Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Yanan ağız sendromu olarak da tanımlanan kişilerin ağızlarında yanma ve ağrı ile kendini gösteren, acı ağız sendromu bir sağlık problemidir. Acı ağız sendromu için hangi doktora gidilir, belirtileri neler? Acı ağız sendromu nedir, tedavisi nedir, bitkisel tedavisi nedir?

Yanan ağız sendromu olarak da tanımlanan kişilerin ağızlarında yanma ve ağrı ile kendini gösteren, acı ağız sendromu bir sağlık problemidir. Ağız mukozasında gözle görülebilir bir lezyon olmadığı halde dil ve ağız boşluğunda ağrı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Genellikle sabah başlayıp gün ortalarında şiddetlenen yanma durumu, gıda tüketilmesiyle beraber hafifler. Genelde normal olan bu hastalık bazı bireylerde dilde çatlak ve izler şeklinde de olabilir. Aynı zamanda da bazı kişiler ağızlarında metalik bir tat hissettiklerini söyleyerek mide bulantısı yaşadıklarını belirtirler. Çok sık rastlanılmayan bu sendrom genellikle orta yaşlı ve yaşlı bireylerde görülür. Kadınlarda görülme olasılığı ise erkeklere oranla daha fazladır.
Acı Ağız Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Acı ağız sendromu, yavaş bir başlangıç gösterir. Belirtileri ise yıllar içerisinde şiddetlenir. Başlangıç belirtileri ise kişinin dişleriyle alakalı bir sorun olduğunu düşünmesiyle beraber bir diş hekiminde son bulur. Fakat acı ağız sendromu yaşayan kişilerin diş hekimlerine ya da Kulak burun boğaz uzmanlarına danışmak yerine gastroenterolog tarafından muayene edilmelerinde fayda vardır.
Acı Ağız Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Ağızda, dilde, diş etinde ve damakta yanma şeklinde belirti gösteren acı ağız sendromunun genel olarak belirtileri şu şekildedir:
· Ağızda yanma veya ağrı
· Dilde acı bir tat
· Ağızda metalik bir koku hissedilmesi
· Ağrının yemek yendikten sonra hafiflemesi
· Ağız kuruluğu
· Bu şikayetlerin en az 4 ay devam etmesi
Acı Ağız Sendromu Nedir?
Acı ağız sendromu, nöropatik bir ağrı olan ve ağızda yanma hissine sebep olur. Bu yanma ise çok şiddetli olduğu zaman kişinin hayatını etkileyen bir rahatsızlık haline dönüşür. Aniden ortaya çıkan ve yavaş yavaş ilerleyen bu sendrom, yanma karıncalanma veya uyuşma şeklinde ağızda, dilde, diş etlerinde ve damakta hissedilen bir rahatsızlıktır. Genellikle neden ortaya çıktığı bilinmeyen bu rahatsızlığa sebep olan bazı nedenler ise şu şekildedir:
· Diş ürünlerine ya da bazı gıdalara olan hassasiyet
· Şeker hastalığı
· Depresyon ya da anksiyete
· Kuru ağız
· Reflü
· Ağız içi enfeksiyonları
· Asitli yiyecek içecek tüketimi
· İlaçlar
· Tiroid bezinin yavaş çalışması
Acı Ağız Sendromu Tedavisi Nedir?
Genellikle belirli bir sebebi olmayan ve kolay teşhis konulmayan acı ağız sendromu için kişinin bir doktor muayenesi olması gerekmektedir. Doktor muayenesi sırasında kişinin tıbbi geçmişi ve beslenme düzeni incelenir. Teşhisi koymak için ise hissedilen yanmanın 3 ay boyunca devam ediyor olması gerekir. Belirli kan testleri de yapıldıktan sonra uygun tedaviye başlanır. Ağız yanmasının tedavisi şu şekilde gerçekleştirilmektedir:
· Ağzı nemli tutmak
· Bazı durumlarda antidepresanlar veya anksiyete ilaçları
· Şekersiz sakız kullanmak
· Vitamin takviyeleri
· Bilişsel-davranışçı terapi
Acı Ağız Sendromu Bitkisel Tedavisi Nedir?
Yanan ağız sendromunun altında yatan potansiyel sebepler tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı durumlarda vitamin eksikleri yanan ağız sendromunu tetiklemektedir. Bu vitamin eksiklerinin başında ise B12 vitamini ve demir eksikliği yatmaktadır. Şimdi sırayla bu vitaminleri içeren bitkisel gıdaları sıralayalım.
B12 vitaminini bulunduran gıdalar:
· Sığır eti
· Tavuk karaciğeri
· Somon
· Uskumru
· Ton Balığı
· Organik yoğurt
· Hindi
· Çiğ süt
Demir vitaminini bulunduran gıdalar:
· Sığır karaciğeri
· Sığır eti
· Mercimek
· Bitter çikolata
· Ispanak
· Sardalye
· Kara fasulye
· Kuru üzüm
 
Geri
Üst