- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Acele kamulaştırma süreci nasıl işler?
Acele kamulaştırmalarda olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulur. Sonra maliklere tebligat yapılarak dava hakları bildirilir. Bedel mahkemece tespit edilerek malikler adına bloke edilir. Daha sonra yürütülecek kamulaştırma sürecinde bu bedel de dikkate alınır.Acele kamulaştırma hangi durumlarda yapılır?
Acele kamulaştırma ise normal kamulaştırmadan farklı olarak yurt savunması veya olağanüstü durumlarda uygulanır. Acele kamulaştırma, Kamulaştırma Kanunu m.27’de düzenlenmiştir. Buna göre kamulaştırılacak taşınmazın kıymet takdiri yapılarak ortaya çıkan bedel bankaya yatırılır ve idare tarafından taşınmaza el konulur.Acele kamulaştırma nedeniyle el koyma ne demek?
Acele kamulaştırma, olağan kamulaştırmadan farklı olarak, kıymet takdiri dışındaki işlemler daha sonradan tamamlanmak üzere, öngörülen usul ve şekilde taşınmaza EL KONULMA şeklidir. Acele Kamulaştırma/El Koyma davası bir nevi delil tespiti davasıdır.
Acele kamulaştırma Bedeli ne zaman ödenir?
Acele kamulaştırma bedelinin bankadan çekilmesi için kararın kesinleşmesi gerekir. Karar kesinleşince acele kamulaştırma bedelinin bankadan çekilebilir. Yani acele kamulaştırma parası ne zaman ödenir? Sorusunun cevabı bedel tespiti davası kesinleştikten sonra ödenir olarak vermek yanlış olmaz.Kamulaştırma bedeli bankadan nasıl alınır?
4650 sayılı yasa ile gelen değişiklikle kamulaştırma bedeli davasında; davanın görüldüğü Asliye Hukuk Mahkemesi idareye bilirkişi raporuyla belirlenen bedelin bankaya bloke edilmesi / yatırılarak dekontunun dosyaya sunulması için 15 günlük süre vermektedir.Kamulaştırmayı kim yapabilir?
Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır. Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.
Acele kamulaştırma ne kadar sürer?
Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, idareye kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açması için tanınan makul süre, acele el koyma kararından itibaren 6 aydır.Acele el koyma kararı nedir?
Acele el koyma kararı; acele el koyma bedelinin tespiti, bu bedelin malik adına açılan banka hesabına depo edilmesi ve taşınmaza el konulması hükümlerini içeren delil tespiti niteliğinde bir karar olduğu için, el koyma kararına karşı istinaf yoluna gidilemez. Ayrıca el koyma bedeline faiz işletilmesine karar verilemez.Kamulaştırma ödemeleri ne zaman yapılacak?
İdarece anlaşma tutanağının imzalandığı tarihten itibaren en geç kırk beş gün içinde tutanakta akdedilen bedel hazır edilir ve taşınmaz idare adına tescil edilir. Tescil işleminin akabinde kamulaştırma bedeli malike ödenir.
Kamulaştırma bedeli ödenmezse ne olur?
Eğer kesin karar verilen bir kamulaştırma bedelinin ilgili idare tarafından ödenmezse hak sahibi vatandaş o kurumdan alacaklı duruma gelir. Dolayısı ile arazinin tapusunun devrinin iptali değil borçlu olunan tutarın tahsili için uygulamalar yapılmaktadır. Bu konuda icra veya mahkeme yolları denenebilir.Kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir?
Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.Istimlak edilen yerin parası nasıl alınır?
Alınan karar, işlemleri gerçekleştirmek üzere uzlaşma komisyonuna aktarılır ve istimlak edilecek yerin sahibi buraya davet edilir. Sonrasında pazarlıklar sonucu anlaşılırsa devir işlemleri yapılır ve istimlak edilecek yerin sahibi parayı nakit ve peşin olarak alır.