AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

AC eklem ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

AC eklem ne demek?​

Akromiyoklaviküler eklem veya AC eklemi omzun üst kısmında yer alan bir eklemdir. Kürek kemiğinin akromiyon denilen çıkıntısı ile köprücük kemiğini (klavikula) birbirine bağlar. Akromiyoklaviküler eklem 3 bağ (ligaman) ile sağlamlık kazanır.

Akromioklaviküler eklemde dejenerasyon ne demek?​

Glenohumeral dejeneratif osteoartritten daha fazla görülür. Eklem kıkırdağında bozulma, kemik çıkıntılar(osteofit) oluşumu ile karakterizedir. Elin başın üzerine götürüldüğü pozisyonlarda akromioklavikular eklemde ağrı ortaya çıkar.

Latarjet prosedürü nedir?​

Latarjet prosedürü nedir?
Artroskopik ya da Açık Laterjet Prosedürü: Tedavinin amacı hastanın omzundaki tekrarlayan çıkıkları veya çıkma hissini gidermek için omuz eklem yuvasındaki kemik kaybı olan bölgeyi başka bir anatomik lokasyondan transfer edilecek kemik doku ile doldurmakır.

Akromioklaviküler eklem ne demek?​

Akromioklaviküler eklem ne demek?
Akromioklaviküler eklem kürek kemiği (scapula) ile köprücük kemiği (klavicula) arasında yer alan küçük bir eklemdir. Genelde omuz üzerine düşme sonucu çeşitli derecelerde çıkıklar oluşabilmektedir.

AC Arthrose nedir?​

Artroz vücudumuzda yer alan hemen hemen tüm eklemlerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta, kıkırdak doku zamanla bozulur ya da yıpranır. Yaşlılıkla beraber bu yıpranma ilerler. Kıkırdak dokunun yapısının bozulması kemiğe de kısa süre içinde yansımaya başlar.

Eklemde dejeneratif değişiklik nedir?​

Dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinmektedir. 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen eklem hastalığıdır. Osteoartrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. En sık etkilediği eklemler eller, kalça, diz ve omurgadır.

Akromioklavikular eklem Hipertrofiktir ne demek?​

Akromioklavikular eklem Hipertrofiktir ne demek?
Akromioklavikuler eklem artrozu, glenohumeral eklemlerinde ortaya çıkan kireçlenmelerdir. Bu da tam olarak yukarıda da değindiğimiz üzere omuzu oluşturan iki temel yapı olan kürek ve köprücük kemiğinin ortasındadır. Akromioklavikuler eklem artrozu yaşlılıkla beraber oluşacağı gibi travmalarla da oluşabilir.

Acromioclavicular eklem nedir?​

Acromioclavicular eklem nedir?
Akromioklavikular eklem, klavikula (köprücük) ve skapula (kürek) kemiklerinin omuz üst tarafında karşı karşıya gelmesiyle oluşur. Klavikulanın dış uç kısmı ile skapulanın akromion adını alan kavisli çıkıntısı eklemin parçalarıdır. Bu iki kemiği, eklem kapsülü ve korakoklavikular bağlar bir arada tutar.

Adeziv Kapsülit ne demek?​

Donuk omuz sendromu (adheziv kapsülit), omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır.
 
Akromiyoklaviküler eklem veya kısaca AC eklemi, omzun üst kısmında bulunan bir eklemdir. Bu eklem, kürek kemiğinin akromiyon adı verilen çıkıntısı ile köprücük kemiğini (klavikula) birbirine bağlar. Akromiyoklaviküler eklem, 3 bağ (ligaman) tarafından desteklenerek sağlamlık kazanır.

Akromiyoklaviküler eklemde dejenerasyon ise genellikle glenohumeral dejeneratif osteoartrite kıyasla daha sık görülür. Bu durum, eklem kıkırdağında bozulma ve kemik çıkıntıları (osteofit) oluşumu ile karakterizedir. Başın üzerine götürüldüğü pozisyonlarda akromiyoklaviküler eklemde ağrı ortaya çıkabilir.

Latarjet prosedürü, omuzdaki tekrarlayan çıkıklar veya çıkma hissini gidermek için omuz eklem yuvasındaki kemik kaybı olan bölgeyi başka bir anatomik lokasyondan transfer edilecek kemik doku ile doldurmayı amaçlayan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Artroskopik ya da açık olarak gerçekleştirilebilir.

AC arthrose ise vücuttaki hemen hemen tüm eklemlerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu durumda, kıkırdak doku zamanla bozulur veya yıpranır, yaşlılıkla birlikte ilerleyebilir. Kıkırdak dokunun yapısında oluşan bozulma kemiğe de etki eder.

Eklemde dejeneratif değişiklik ise dejeneratif eklem hastalıklarından biri olan osteoartriti ifade eder. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen bu durum 50 yaş üzerindeki bireylerde sık görülür ve vücuttaki birçok eklemi etkileyebilir, en sık etkilenen bölgeler ise eller, kalça, diz ve omurgadır.

Akromioklaviküler eklem hipertrofisine ise genellikle akromioklaviküler eklem artrozu denir. Bu durum, glenohumeral eklemlerde kireçlenmeleri ifade eder. Yaşla birlikte olabileceği gibi travmatik durumlar da bu türde eklem problemlerine yol açabilir.

Acromioclavicular eklem ise klavikula (köprücük kemiği) ile skapula (kürek kemiği) arasında bulunan bir eklemi ifade eder. Bu iki kemiği bir arada tutan eklem kapsülü ve korakoklavikular bağlar, eklemi sağlam bir şekilde tutar ve hareketlerine izin verir.

Son olarak, adeziv kapsülit ya da diğer adıyla donuk omuz sendromu, omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanması sonucunda omuz hareketlerinin kısıtlanmasına neden olan bir hastalıktır. Bu durum, eklem içi sıvısının azalmasıyla da ilişkilidir.
 
Geri
Üst