Absorbsiyonu ne azaltir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Absorbsiyonu ne azaltır?​

yavaşlaması ve sıvı miktarının azlığı absorpsiyonu azaltır. Diyare durumunda ise barsak geçişi çok hızlandığı için oral yoldan verilen ilaçlardan yararlanım azalır.
Absorbsiyonu etkileyen faktörler nelerdir?
ABSORPSİYONU BELİRLEYEN FAKTÖRLER İlaçların molekül büyüklüğü ile absorpsiyon hızları ters orantılı bir ilişki gösterir. Yani molekül büyüklüğü arttıkça absorpsiyon yavaşlar. Molekül büyüklüğü azaldıkça absorpsiyon hızlanır. Bazı ufak moleküllü maddelere özel ester yapıları eklenerek molekül büyütülür.

İlaçlar nerede emilir?​

İlâçlar daha çok ince bağırsakta emilir. Bu organımızın en ehemmiyetli vazifesi besinlerin emilmesidir. İnce bağırsağımız yaklaşık üç metre boyunda ve dört santimetre çapındadır. İç yüzeyinde villus adı verilen çıkıntılar vardır ve bunların üzerinde de mikrovillus adı verilen daha küçük çıkıntılar bulunur.
Sinerjizma ve Antagonizma nedir?
antagonizma (etkinin azaltılması) veya sinerjizma (etkinin artırılması) şeklinde olur.

İlaçlar vücuttan nasıl atılır?​

Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon). Ksenobiyotik ve endojen ürünlerin çoğu glomerüllerde kapiller damar çeperlerindeki porlardan filtre edilir.
Maksimum kabul edilebilir konsantrasyona ne denir?
tmax: İlaç uygulandıktan sonra Vabs = Velim oluncaya kadar, yani kandaki ilaç konsantrasyonu maksimuma ulaşıncaya kadar geçen süreye denir. Cmax: İlacın kanda ulaştığı maksimum konsantrasyondur.

İlaç emilimini etkileyen faktörler nelerdir?​

Absorbsiyon hızı ve derecesi ilacın; • farmasötik şekline, • uygulama yerine, • İlacın fiziki ve kimyasal özelliklerine, • İlacın konsantrasyonuna, • İlacın farmakolojik özelliğine, • Absorbsiyon yüzeyinin genişliğine, • GİS hareketleri (ayrıca oral ilaçlar için mide boşalma hızı) • İlacın uygulandığı dokunun …
Sinerjizma ne demek?
İki veya daha fazla mikroorganizmanın birbirinin etkisini destekleyerek birlikte oluşturdukları bir sonucu, enfeksiyonu veya durumu ifade eden terim.

Bir ilacın yan etkisi ne zaman geçer?​

Ortaya çıkan yan etkiler çoğunlukla kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. (10-15 gün ya da daha kısa süre)
İlaç dokunursa ne yapmalı?
İlaç zehirlenmesi yaşayan kişilerin kusturulması ilk yapılacak olan müdahaledir. İlaç zehirlenmelerinin acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

C max t max nedir?​

tmax: İlaç uygulandıktan sonra Vabs = Velim oluncaya kadar, yani kandaki ilaç konsantrasyonu maksimuma ulaşıncaya kadar geçen süreye denir. Cmax: İlacın kanda ulaştığı maksimum konsantrasyondur. Eğri Altındaki Alan (EAA): İlaç konsantrasyonunun zamana karşı çizdiği tüm eğrinin altında kalan alandır.
 
Geri
Üst