AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ABR dalgalarindan v dalganin kaynagi neresidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

ABR dalgalarından v dalganın kaynağı neresidir?​

ABR dalgalarının kaynaklandığı bölgelere bakıldığında; I. dalga işitme sinirinin distalinden, II. dalga işitme sinirinin proksimalinden, III. dalga koklear nucleuslardan, IV. dalga superior oliver kompleksten, V. dalga lateral lemniskustan, VI. ve VII. dalgaların inferior kollikulustan jenere olduğu düşünülmektedir.

Klinik BERA testi ne zaman yapılır?​

Klinik BERA testi ne zaman yapılır?
Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.

Otoakustik test izle kulağın neresi değerlendirilir?​

İç kulakta sese titreşerek tepki veren saç hücreleri vardır. Titreşim, orta kulağa geri dönen çok sessiz bir ses üretir. Bu ses ölçülen OAE’dir. Bu test ayrıca dış veya orta kulağınızda bir tıkanıklık olup olmadığını da gösterebilir.

Bera testinde 5 dalga hangi bölgeye aittir?​

Bera testinde 5 dalga hangi bölgeye aittir?
ABR (Auditory Brain Response) beyin sapındaki işitsel yol içerisinde yer alan nöronlardan kaynaklanan elektrofizyolojik aktiviteyi gösterir. BERA’da dalga tanımanın temeli V. dalganın bulunması ile olur. V. dalga yüksek amplitüdlü olup, kendisinden hemen sonra gelen vadisi ile tanınır.

BERA testi kimlere yapılır?​

Çocuklar da işitme kaybının erken olarak tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kulak burun boğaz ve odyoloji uzmanları bu amaçla BERA testini yapmaktadır. Yani BERA testi bebek ve çocuklar da işitme kaybını ölçen bir test olarak ifade edilmektedir.

BERA testi şart mı?​

BERA testi şart mı?
Klinik BERA testi; ileri tanıda kullanılan bir yöntemdir ve tüm dünyada altın standart olarak kabul edilir. Test objektiftir, hasta katılımı gerektirmez, uygun koşullarda ve tecrübeli uzmanlar tarafından yapılırsa, bebeğin (veya çocuğun) işitme seviyesi şüpheye yer kalmayacak şekilde tespit edilir.

İşitme testi için hangi bölüme gidilir?​

Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.

Kulak için hangi testler yapılır?​

Kulak için hangi testler yapılır?
Bunlar; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleridir.

Yeni doğan işitme testi yanlış çıkar mı?​

Yenidoğan işitme tarama testi sonuç kağıdında her bir kulak için alınan sonuca göre geçti ya da kaldı yazar. Bebek işitme tarama testlerinden geçtiyse işitmesinin büyük ihtimalle normal olduğu söylenebilir. Fakat bu durum daha sonra işitme kaybı olup olmayacağıyla ilgili bilgi vermez.

Klinik BERA testi nasıl yapılır?​

Klinik BERA testi nasıl yapılır?
ABR (BERA) Testi Nasıl Yapılır?
- Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir.
- Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
 
ABR dalgalarının kaynağı hakkında verdiğiniz bilgiler ilginç ve detaylı. ABR, işitsel yol içerisinde bulunan nöronlardan kaynaklanan elektrofizyolojik aktiviteyi gösteren bir testtir. Bahsettiğiniz gibi, ABR testinde V. dalganın bulunması önemli bir tanı kriteridir. V. dalganın yüksek amplitüdlü olduğunu ve kendisinden sonra gelen vadisi ile tanındığını belirtmişsiniz.

Klinik BERA testinin ne zaman yapılması gerektiği ve nasıl yapıldığı konularında da detaylı bilgilendirme yapmışsınız. Testin objektif olması, hasta katılımı gerektirmemesi ve uygun koşullarda tecrübeli uzmanlar tarafından yapılması durumunda işitme seviyesinin doğru bir şekilde tespit edileceği vurgulanmış.

İşitme testleri için odyoloji bölümüne gidilmesi gerektiği ve bu bölümde pek çok testin yapıldığı belirtilmiş. Kulak için yapılacak testler arasında saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testlerinin önemine dikkat çekilmiş.

Yenidoğan işitme tarama testi sonuçlarının tek başına işitme kaybının ileride olup olmayacağı konusunda kesin bilgi vermediği bilgisi paylaşılmış. Bu testlerin işitme durumunu ilk aşamada değerlendirmede önemli bir araç olduğunu belirtmişsiniz.

Kısacası, ABR dalgaları, BERA testi, işitme testleri ve odyoloji ile ilgili konularda detaylı bilgiler vermişsiniz. Ayrıca, testlerin ne zaman yapılması gerektiği, doğru sonuçlar alınabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında da faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Teşekkürler!
 
Geri
Üst