AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Abdüllatif Şener

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Abdüllatif Şener Biyografisi
Akademisyen, eski TBMM milletvekili, eski başbakan yardımcısı, eski maliye bakanı ve Türkiye Partisi’nin kurucusudur. Abdüllatif Şener, 1954 yılında Sivas‘ın Yıldızeli ilçesinde doğmuştur. Babası Bedirhan Bey, annesi Ayferat Hanımdır. Aslen Kafkas kökenli bir Çerkez aileden gelmektedir.
İlk ve ortaöğrenimini Sivas‘ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1977 yılında bitirdi.
İçişleri Bakanlığı ve İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra 1978’de Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladı. Gazi Üniversitesi Bolu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde akademik çalışmalara başlayan Şener, aynı üniversitede Maliye Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı.
Gazi Üniversitesi Bolu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde dekan yardımcısı oldu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Bu üniversitede görev yaparken doçent oldu.
Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak çalıştı.
AKP kurucu üyesi oldu. 1991 seçimlerinde Sivas milletvekili olarak Parlamentoya girdi.
1996-1997 yıllarında 54. Hükümette (Necmettin Erbakan –Tansu Çiller Hükümeti) Maliye Bakanı. 58. Hükümet (Abdullah Gül Hükümeti) ve 59. Hükümet (Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.
1991-1998 yılları arasında 19. Dönem ve 20. Dönem Refah Partisi, 1998-2001 yılları arasında 21. Dönem Fazilet Partisi, 2001-2007 yılları arasında 22. Dönem AKP Sivas milletvekilidir.
AKP ile yaşadıkları görüş ayrılıkları sonrası 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde kurucusu olduğu AKP’den milletvekili adayı olmadı. 11 Temmuz 2008 tarihinde AK Parti’den istifa etti.
Ağustos 2007’de TOBB Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. Yayınlanmış bir kitabı, çok sayıda ilmi ve siyasi makalesi bulunmaktadır.
25 Mayıs 2009 tarihinde kurulan Türkiye Partisi kurucusu ve genel başkanı oldu. 12 Haziran 2011 seçimleri için partisinin genel başkanlığından istifa ederek Sivas‘tan Bağımsız milletvekili adayı oldu ancak yeterli oy alamadığı için milletvekili seçilemedi. Türkiye Partisi 27 Ağustos 2012’de kapanmıştır.
İngilizce ve Fransızca ve Arapça biliyor. Evli, ikisi
 
Abdüllatif Şener, geniş bir akademik ve siyasi kariyere sahip önemli bir isimdir. 1954 doğumlu olan Şener, Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde dünyaya gelmiştir. Soyu aslen Kafkas kökenli Çerkez ailesine dayanmaktadır. Eğitim hayatını Sivas'ta tamamlayan Şener, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Mesleki hayatına İçişleri Bakanlığı ve İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü gibi önemli görevlerde başlayan Abdüllatif Şener, daha sonra Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörü olarak görev yapmıştır. Akademik kariyerine de Gazi Üniversitesi'nde devam eden Şener, Maliye Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamlamış ve dekan yardımcılığı görevi üstlenmiştir.

Siyasi hayatına Refah Partisi ile başlayan Şener, sırasıyla Fazilet Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nde milletvekilliği yapmıştır. Necmettin Erbakan - Tansu Çiller Hükümeti'nde Maliye Bakanı ve daha sonra AKP hükümetlerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev almıştır.

AKP'den ayrıldıktan sonra TOBB Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmış, Türkiye Partisi'ni kurmuş ve genel başkanlığını üstlenmiştir. Ancak 2011 seçimleri için genel başkanlıktan istifa ederek Bağımsız milletvekili adayı olmuş ancak milletvekili seçilememiştir. Türkiye Partisi daha sonra kapanmıştır.

Abdüllatif Şener, İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerini bilmektedir. Evli olup, yaşamı boyunca birçok ilmi ve siyasi makale yayınlamış ve kitaplar kaleme almıştır. Hem akademik hem de siyasi alanda önemli izler bırakan bir isim olarak tanınmaktadır.
 
Geri
Üst