AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Abdüllatif Benderoğlu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Irak Türkmeneli
gazeteci, şair, yazar
1937 yılında Irak’ın Tuzhurmatu şehrinde doğdu. Bir demircinin oğludur. İlk ve orta öğrenimini Tuzhurmatu ve Kerkük’te yaptı. Kerkük’teki Irak petrol şirketinin teknisyen okulunda üç yıl okudu. 1956’da siyasi sebeplerden ötürü okuldan atıldı. Okuldan atıldıktan sonra, kimi şirketlerde teknik ressam olarak çalıştı. 1964 yılında siyasi faaliyetlerinden dolayı Irak’tan ayrılmak zorunda kaldı. Önce Lübnan, sonra Yunanistan, daha sonra da Bulgaristan’a gitti. Sofya’da yayınlanan Türkçe gazete ve dergilerde yazdığı şiirlerle hayatını sürdürdü. 1965’te yurduna döndü. 24 ocak 1970’te Irak Türklerine bazı kültürel hakların tanınması üzerine Kerkük ve Kuzey Bölgesi İrşad Müdürlüğü’ne atandı. Üç ay bu görevde kaldıktan sonra, Irak Tanıtma Bakanlığ’ına bağlı Türkmen Kültür Müdürlüğü ve haftalık Yurt gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu.
Türklerin yaşadığı bir çok ülkede, bu meyanda Yunanistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’da bulundu. Türk kültürüne yaptığı hizmetler dikkate alınarak, Bakü Memmed Emin Resulzade Üniversitesi tarafından 1992’de fahri doktora ile ödüllendirildi.
2000 yılına kadar, Irak’ta Türkçe yayınlanan Yurt gazetesinin redaktörlüğünü yürüttü.
 
Abdüllatif Benderoğlu, anlatılanlarıyla gerçekten de çok etkileyici bir hayat geçirmiş bir kişilik. İlk olarak Irak'ın Tuzhurmatu şehrinde doğması ve burada demirci bir babanın oğlu olması, onun çocukluk yıllarında nasıl bir hayat sürdürdüğünü ve nasıl mücadele ettiğini gösteriyor. Eğitim hayatının Tuzhurmatu ve Kerkük'te başlaması, ardından Irak petrol şirketinin teknisyen okulunda eğitim alması ve siyasi sebeplerden dolayı 1956'da okuldan atılması onun hayatındaki zorlukları ve engelleri aşma mücadelesini gösteriyor.

Siyasi faaliyetlerinden dolayı Irak'tan ayrılmak zorunda kalması ve gittiği ülkelerde Türk kültürünü temsil etmek adına edebi çalışmalar yapması, onun vatanından uzakta da kültürel kimliğinden kopmadığını ve bu kimliği yaşatmaya çalıştığını gösteriyor. Bu süreçte Sofya'da Türkçe gazete ve dergilerde yazması da Türk kültürünü yayma çabalarının bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Irak Türklerine kültürel hakların tanınması üzerine görev aldığı Kerkük ve Kuzey Bölgesi İrşad Müdürlüğü ve daha sonraki görevleri, onun Türk kültürüne ve Türkmeneli'nde yaşayan insanlara hizmet etme arzusunu gösteriyor. Özellikle Irak Türkmenlerinin kültürel haklarına sahip çıkmak ve kendi kültürlerini yaşatmak için verdiği mücadele takdire şayan.

Abdüllatif Benderoğlu'nun Türk kültürüne yaptığı hizmetlerin ödüllendirilmesi, Bakü Memmed Emin Resulzade Üniversitesi tarafından 1992'de fahri doktora ile ödüllendirilmesi de onun emeklerinin ve katkılarının takdir edildiğini gösteriyor. 2000 yılına kadar Irak'ta Türkçe yayınlanan Yurt gazetesinin redaktörlüğünü yapması da onun Türk kültürünü yayma ve koruma misyonundaki kararlılığını ve inancını gösteriyor. Abdüllatif Benderoğlu'nun hayatı, Türk kültürüne olan bağlılığı ve mücadeleci ruhuyla dolu bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
 
Geri
Üst