AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Abdullah Yüce

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Doğum Tarihi
4 Aralık 1920

Ölüm Tarihi
27 Kasım 1995

Burç
Yay

4 Aralık 1920 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu. Zor ve yoksul bir çocukluk yaşayan sanatçı, eğitimini ortaokulda yarıda bıraktı. Sanata 18 yaşında ilgi duyup beste çalışmalarına başladı. Dört yıl süren askerliğinin ardından ilk çalışmalarını Ali Rıza Beyle yaptı. 1946 yılında en bilinen şarkısı “Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap” adlı bestesini yaptı. Aynı yıl sahneye çıktı. 1949’da ilk 45’lik plağı basıldı. 50 civarrında Taş plağı çıktı.
Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Kemani Hacı Maksut, Kadri Şençalar, İsmail Şençalar, Edip Erten ve Ali Rıza Bey gibi ustalarla sanatını geliştirdi. Çeşitli sinema filmi ve dizilerde rol aldı. Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Diskografisi
Taş Plaklar
Bu Ne Sevgi Bu Ne Izdırap / Mahpushane Çeşmesi Bir Sigara İç Oğlan – Türkü / Garip Garip Dolaştım – Şarkı Semaverim Fıkırdar – Halk Şarkısı / Yürüyen Davara – Türkü Gül Doldurdum Sepete – Şarkı / Leyla mı Sevdim Seveli – Şarkı Yaşamak Mümkün mü / Yanarım Ömrüme, Odeon Plak 270656 Akan Göz Yaşım – Bazı Gece Ay Dogar / Bu Senin Şarkın Olsun – Tren , Yolundan *Geçtim
45’lik Plakları
Yollar Niçin Bitmiyor / Ne Kadar Dolmaz Çilem Var Kalbime Girdin / Ah Diye Diye Endamı Güzel / Gül Kokulu Saçların Ne Yumurcak Şeysin Sen / Viran Dağlar, Viran Dağlar Hiç mi Gülmeyecek Benim Yüzüm / Gurbette Sevdiğim Bir Gonca İdi Aşkınla Harap Oldum / Bana Ne Kader ki Gülmez Yüze / Her Sabah Yollarda Beklerim Seni Hıçkırarak Ağlarım / Aman Gönül Canım Gönül Aşıkım Ben Selma’ya / Şu Fani Dünya Seherin Vaktinde / Söyle Bana Doktor Ahlarla Geçti Ömrüm / Bence Bayram Ufukta Gün Bitincedir Evvelce Hüdayi / Ne Olur Kimseye Bırakma Beni İnme Turnam İnme / Yeter Artık Bunca Çile İntizar / Leylasını Arayan Bu Ne Sevgi Ah / Hiç mi Gülmeyecek Benimde Yüzüm İntizar’ın devamı / Ne olurdu kalsaydım dizlerinde bir akşam Izdırabım Bitmiyor – Yaşamak Mümkün mü / Uzayıp Giden O Tren Yolları – Gurbette Sevdiğim Yine Sen Bize Arkadaş Oldun / Beni Hatırla Yüce Derdim Büyüktür / Yıllar Boyunca Annem Annem Babam Yok mu / Boş Ver
Filmografisi
Süper Baba – 1993 Üç Arkadaş Karasevda Hicran Yarası Meyhanecinin Kızı – 1958 Ne Sihirdir Ne Keramet – 1951

Abdullah Yüce, 4 Aralık 1920 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu olarak tanınmıştır. Zor ve yoksul bir çocukluk geçirmiş olan Abdullah Yüce, eğitimini ortaokulda yarıda bırakmıştır. Sanata olan ilgisini 18 yaşında keşfetmiş ve beste çalışmalarına başlamıştır. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra ilk bestelerini Ali Rıza Bey ile yapmıştır. 1946 yılında en tanınmış şarkılarından biri olan "Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap" adlı bestesi ortaya çıkmıştır. Aynı yıl sahneye çıkmış ve 1949 yılında ilk 45'lik plağı basılmıştır.

Abdullah Yüce, sanatını geliştirmek için Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Kemani Hacı Maksut, Kadri Şençalar, İsmail Şençalar, Edip Erten ve Ali Rıza Bey gibi ustalarla çalışmıştır. Ayrıca çeşitli sinema filmlerinde ve dizilerde de rol almıştır. Ancak, kalp krizi sonucu 27 Kasım 1995 tarihinde yaşamını yitirmiştir.

Abdullah Yüce'nin diskografisinde Taş Plaklar ve 45'lik Plakları arasında birçok eseri bulunmaktadır. Bazı Taş Plak örnekleri arasında "Bu Ne Sevgi Bu Ne Izdırap", "Mahpushane Çeşmesi", "Semaverim Fıkırdar" gibi eserler bulunmaktadır. 45'lik Plakları arasında ise "Yollar Niçin Bitmiyor", "Endamı Güzel", "Aşıkım Ben Selma'ya", "Ne Olur Kimseye Bırakma Beni", gibi şarkılar yer almaktadır.

Ayrıca Abdullah Yüce'nin filmografisinde yer alan bazı filmler ise "Süper Baba" (1993), "Üç Arkadaş", "Karasevda", "Hicran Yarası", "Meyhanecinin Kızı" (1958), "Ne Sihirdir Ne Keramet" (1951) gibi yapımlardır. Abdullah Yüce, müzik ve oyunculuk alanındaki çalışmalarıyla Türk sanat dünyasında iz bırakan önemli bir isimdir.

Geri