Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Abdestin bozuldugunu nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.154
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Abdestin bozulduğunu nasıl anlarız?​

Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.

Osurunca taharet almak gerekir mi?​

Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir. Maide suresinin 6. ayeti mealen şöyledir: “Müminler!

Namazdayken abdestin bozulması namazı bozar mı?​

Namazdayken abdestin bozulması namazı bozar mı?
Şafiîlere göre, abdest bozulması durumunda namaz, bıraktığı yerden değil, yeni baştan kılınır.

Şüphe ile abdest bozulur mu?​

Şüphe ile abdest bozulur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse de abdestsiz sayılır.

Namazda Osurunca ne olur?​

abdest bozulur, dolayisi ile namaz da. allaha saygisizlik etmemek icin kılınan rekat tamamlanir, selam verilir ve gidip tekrar abdest alinir. …

Taharet almak şart mı?​

Tahâret, (Arapça: طهارة; Türkçe: “Temizlik”), İslam’da necaset denen maddi pisliklerle, hades denen hükmi pisliklerden temizlenme. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu nedenle taharet Müslümanlar için zorunlu (farz, vacib) temizlenme edimidir.

Namazda dua ederken abdest bozulursa ne olur?​

Namazda dua ederken abdest bozulursa ne olur?
Cevap: Namazda iken, abdesti, guslü bozacak bir şey yapmak haramdır. Teşehhüt miktarı oturduktan sonra yapılırsa namazı tamam olur. Bir kimsenin teşehhüt miktarı oturmadan evvel, abdesti kendiliğinden bozulursa, hemen gidip, abdesti tazeleyip, namazına devam edebilir ise de, baştan kılması efdaldir.

Abdestli iken vesvese abdesti bozar mı?​

Abdestli iken vesvese abdesti bozar mı?
ABDESTİNDEN ŞÜPHE EDEN NE YAPMALI? Sahih hadis-i şerif kaynaklarına bakıldığında gusül ya da normal abdest alan kimsenin vesvese ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
 
Abdestin bozulduğunu anlamanın belirli işaretleri vardır. Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duyması, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmek için yeterli değildir. Bir kimse yel çıkardığında koku veya ses olmadığını hissetseniz bile abdestin bozulduğunu bilmelisiniz. Çünkü her yel çıktığında mutlaka koku veya ses olacak diye bir kural yoktur.

Osurmak veya yellenmek tuvalet işleri olarak kabul edildiğinden abdest bozulur ve yeniden abdest almak gereklidir. Osurmanın abdesti bozan hallerden biri olarak kabul edildiği fetvalar bulunmaktadır.

Namaz sırasında abdestin bozulması durumunda Şafiîlere göre namaz, yeni baştan kılınmalıdır. Yani abdest bozulduğunda namazı bırakıp, abdest alarak namaza tekrar başlamalısınız.

Abdest konusunda şüphe duymak normaldir. Eğer abdest aldığınıza eminseniz ancak abdestinizi bozup bozmadığınız konusunda şüphe duyarsanız, abdestli kabul edilirsiniz. Ancak abdestinizi bozduğunu bildiğiniz halde sonradan abdest aldığınızdan şüphe ederseniz, abdestsiz kabul edilirsiniz.

Namaz sırasında abdest bozulması durumunda, abdest bozulur ve dolayısıyla namaz da bozulmuş olur. Namazı hemen tamamlayarak selam verip abdest almanız gerekmektedir.

Taharet, İslam'da necaset ve hades adı verilen pisliklerden temizlenme anlamına gelir. Müslümanlar için taharet temizlenme eylemi olarak zorunludur.

Namaz esnasında dua ederken abdestiniz bozulursa, abdestinizi yenilemelisiniz. Abdesti guslü bozacak bir eylemi yapmak haramdır. Eğer abdestiniz oturduktan sonra bozulursa, teşehhüt miktarı kadar oturduktan sonra namazı tamamlayabilirsiniz.

Abdestli iken vesvese abdesti bozmaz. Vesvese durumunda gusül veya abdesti tekrarlamak zorunlu değildir. Sahih hadis kaynaklarına göre, abdest alırken veya gusül alırken vesvese yaşayan biri tekrar abdest veya gusül almaya gerek duymaz.
 
Geri
Üst