Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Abdal Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Abdal Nedir? Abdal kelimesi Bir kişinin yerine geçen, karşılık anlamına gelen bedel ve bedil kelimelerinin çoğuludur. Abdal Tasavvufi bir karam olarak kullanılmaktadır. Bu manada ise Abdal, “dünya tutkunluğundan kurtularak kendisini bütünüyle Yüce Allah (c.c) yoluna adayan ve ricâlü’l-gayb diye adlandırılan veliler, abidler topluluğu içinde olan “Sufi veya Erenler” anlamında kullanılmaktadır.

Abdal kelimesi yerine budela kelimesi de aynı manada kullanılmaktadır. Abdal diye anılan kişiler, insanlara karşı iyi niyetli, kendilerine kötülük yapanları bağışlayan, sahip oldukları her şeyi başkalarıyla paylaşan, Allah’tan gelen kaza ve kadere gönül hoşluğu ile boyun eğerek rıza gösteren ve teslim olan, haramlardan titizlikle kaçan, ibadetlerin de son derece ihlas ve samimiyeti ön planda tutan kişilerdir.Bu özelliklerin yanı sıra sevgi, şefkat, merhamet ve iyi niyet Abdalların ahlaki erdemlerindendir.

Peygamber Efendimizin Hadisi olduğu öne sürülen rivayetlerde abdalların sayıları konusunda 7, 30, 40, 70, 80 gibi değişik rakamlar verilmektedir. Alimler arasında ki genel görüş ise sayılarının 40 kişi olduğudur.Halk arasında bunlara kırklar denmektedir. Ancak abdal konusu ile ilgili hadis i şeriflerin büyük bir kısmı veya tamamı titiz muhaddisler ve kelamcılar tarafından senet veya metin tenkidine tabi tutularak reddedilmiştir. Abdal ve budela kelimeleri tasavvuf geleneğinde izah edildiği anlamda Kuran-ı Kerim’de yer almamıştır. Bunun yanı sıra abdal, Afganistan ülkesinde bir Türk kabilesinin, Anadolu’da ise göçebe bir topluluğun adına da verilmektedir.

Abdal Kelimesi Kuran’da Niye Yok
Soru: Niye Kuran’da bu abdal kelimesi yok. Tasavvuf konuların terimleri gerek oluyor?

Cevap: Değerli Ziyaretçimiz, Abdal kelimesi “Abd” yani kul kelimesinin bir türevidir. Bu manada bakar iseniz Abd kelimesi Kuran ı Kerimde geçmektedir. Abdal kelimesinin Kuran ı Kerimde geçmesi veya geçmemesi bu kelimenin kullanılmasına engel değildir. Önemli olan mana ve ne niyet ile söylendiğidir. Tasavvuf ehli ve tasavvuf yapısına sahip birçok alim Abdal, abid ve benzeri terimler kullanmıştır. Örneğin tasavvuf kelimesi de bu kelimelere bir örnektir. Burada ki asıl ölçü bu kelimenin Kuran ı Kerimin içeriğine ve manasına uyup uymadığıdır ki bu manada baktığımız taktirde abdal kelimesinin Kuran ı Kerimin bir çok kul tabirinin karşılığı olduğunu görmekteyiz.
 
Geri
Üst