Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Abd Ne Demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Abd Ne Demek?Abd kelimesi Sözlükte kul demektir. “Abd” kavramı Kuran ı Kerimde; kul ve “kullar” şeklinde yalın bir şekilde veya “kullarım”,“kullarımız” ve “Allah’ın (c.c) kulları” şeklinde olarak Allah’a (c.c) izafet ile genel manada bütün olarak insanları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Bazen de Abd kelimesi mü’min kullar”, “ihlaslı kullar”, “muttakî kullar”, “bilgin kullar”, “salih kullar” ve“şükreden kullar” gibi sıfat ve övgü ifadesi olarak bu manalarda kullanılmıştır. Zira Abd kelimesi bu zikrettiğimiz bütün manaları içermektedir. Abd kelimesinin Çoğulu¸ise“abîd” ve “ibâd”dır.

Kuranı Kerim Türkçe okunuş : 2.23 – Ve in kuntum fî raybim mimmâ nezzelnâ alâ abdinâ fe
’tû bisûratim mim mislih, ved’û şuhedâekum min dûnillâhi in kuntum sâdigîn.

Diyanet Meali : 2.23 – Eğer kulumuza (Muhammed’e) indirdiğimiz (Kur’an) hakkında şüphede iseniz, haydin onun benzeri bir sûre getirin ve eğer doğru söyleyenler iseniz, Allah’tan başka şahitlerinizi çağırın (ve bunu ispat edin).
Bakara, 2/23, 178;

Abd kelimesi ile alakalı aşağıda yer alan ayetlerede bakabilirsiniz.
Bakara, 2/23, 178;
İsrâ, 17/3;
Meryem, 19/63;
Enbiya, 21/26;
Neml, 27/15,19;
Fâtır, 35/28, 31;
Sâd, 38/83;
Zümer, 39/53;
İnsan, 76/6) (İ.K.)

Geri