AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ABD ile SSCB arasinda imzalanan orta menzilli fuze anlasmasi hangi SSCB Baskani tarafindan imzalanmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.889
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ABD ile SSCB arasında imzalanan orta menzilli füze anlaşması hangi SSCB Başkanı tarafından imzalanmıştır?​

INF Anlaşması, 1987 yılında dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalandı. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.

Çin nükleer silaha nasıl sahip oldu?​

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), 1964 Ekiminde ilk nükleer denemesini gerçekleştirerek nükleer silaha sahip devletler arasına girmiştir. ÇHC, o tarihten günümüze nükleer silahlarının etkinliğini artırmaya yönelik politikalar izlemiştir.

Salt 2 antlaşması amacı nedir?​

Salt 2 antlaşması amacı nedir?
SALT II, 1972’den 1979’a kadar Birleşik Devletler ve Sovyet müzakereciler arasındaki stratejik nükleer silahların üretimini azaltmak amacıyla yapılan bir dizi görüşmedir.

Hindistan nükleer silaha nasıl sahip oldu?​

Hindistan nükleer silaha nasıl sahip oldu?
Hindistan, 1964 yılında Çin’in nükleer patlama gerçekleştirmesinden sonra nükleer silah sahibi olmak için çalışmalarını başlattı. Pakistan ise, Hindistan’ın 1974 yılında nükleer silah elde etmesi sonrası kendi güvenliğini korumak ve nükleer denge oluşturmak için nükleer silah çalışmalarını başlattı.

Hindistan nükleer gücü nasıl oldu?​

Hindistan-ABD nükleer anlaşmaları Bush tarafından alınan kararla Hindistan’a yeniden askeri destek sağlanmaya ve yüksek teknoloji ürünlerin ihracatına başlandı. 2005 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile ABD, Hindistan’ı ”sorumlu nükleer silaha sahip devlet” olarak tanıdı.

Salt 2 anlaşmasının hayata geçmesine engel olan gelişme nedir?​

ABD, 1979’da imzalanan SALT II antlaşmasını Sovyetler Birliği’nin antlaşmadan bir yıl sonra Afganistan’ı işgal etmesine tepki olarak onaylamamayı tercih etti. 1986 yılında ABD, SALT II antlaşmasından tamamen çekildi.

Salt 2 antlaşması neden başarısız oldu?​

Salt 2 antlaşması neden başarısız oldu?
Sovyetler’in Afganistan’ı işgali etmesi, Ortadoğu’daki bütün dengeleri alt üst etmiş, silahsızlanmanın sadece SSCB çıkarlarına hizmet ettiği yolundaki komuoyu görüşlerini güçlendirmişti. Nihayetinde SALT-II, kongre tarafından onaylanmadı ve yürürlüğe giremedi.
 
ABD ile SSCB arasında imzalanan orta menzilli füze anlaşması, 1987 yılında dönemin SSCB lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalandı. Bu anlaşmanın adı INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) olarak bilinir. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörmekteydi.

Salt 2 antlaşması ise Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği arasında yapılan stratejik nükleer silahların üretimini azaltmayı hedefleyen antlaşmadır. 1972'den 1979'a kadar devam eden müzakereler sonucunda hazırlanmış olan bu antlaşmanın ana amacı, taraflar arasındaki stratejik nükleer silahların sınırlanması ve kontrol altına alınmasıdır.

Salt 2 anlaşmasının hayata geçmesine engel olan gelişme ise Sovyetler Birliği'nin 1979 yılında Afganistan'ı işgal etmesidir. ABD, Sovyetler Birliği'nin bu hareketine tepki olarak SALT II antlaşmasını onaylamamayı tercih etti ve sonrasında bu antlaşmadan tamamen çekildi.

Salt 2 antlaşmasının neden başarısız olduğu konusu genellikle Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi olarak öne çıkmaktadır. Bu işgal, silahsızlanma konusundaki görüş ayrılıklarını ve dengeleri olumsuz etkilemiş, antlaşmanın onaylanmasını zorlaştırmış ve sonuç olarak antlaşma yürürlüğe girememiştir.
 
Geri
Üst