Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

AB vatandasi turkiyeye araba getirebilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

AB vatandaşı türkiyeye araba getirebilir mi?​

Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye’ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.

Yurt dışından gelen araçlar nasıl alınır?​

Yurt dışından gelen araçlar nasıl alınır?
Yurt Dışından Nasıl Araç Alınır?
- Aracın Türkiye’ye getirtilebilmesi için öncelikli olarak yabancı olan bir ülkeden faturalı bir biçimde satın alma işleminin yapılmış olması gerekir.
- Türkiye’ye getirilmiş olan otomobil mutlaka, gümrüğe sokulmalıdır.
- Gümrükten araba alınması için KDV ve ÖTV gibi ödemeler yapılmalı.

Almanyadan gelen araba türkiyede ne kadar kalabilir?​

Almanyadan gelen araba türkiyede ne kadar kalabilir?
Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır. Maksimum 2 yıl kalabilen yabancı plakalı araçların uyması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı.

Cifte vatandaş araba getirebilir mi?​

75. Soru: Çifte uyruklu kişiler yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir mi? Cevap: Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

Yabancılar Türkiye’de araba kullanabilir mi?​

Yabancılar Türkiye’de araba kullanabilir mi?
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

Yurt dışından gelen aracı kimler kullanabilir?​

Yurt dışından gelen aracı kimler kullanabilir?
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.

185 gün kuralı kalktı mı?​

Cevap: Süresi bitmiş taşıtın yurtdışında 185 gün bulunmadan sınır kapısından giriş-çıkış yaparak tekrar getirilmesi mümkün değildir.

Yurt dışından gelen araç türkiyede ne kadar kalabilir?​

Yurt dışından gelen araç türkiyede ne kadar kalabilir?
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.

Turistler Türkiye’de araba kullanabilir mi?​

Turistler Türkiye’de araba kullanabilir mi?
Araba kullanmak bazen seyahat etmek için en rahat ulaşım seçeneği olabilir. Türk hukukunda yabancı ehliyetin Türkiye’de geçerli olması için özel bir şart yoktur. Bu nedenle, genel bir kural olarak, tüm yabancı sürücü belgeleri geçerlidir.

Yabancı plakalı aracı sahibinden başkası kullanabilir mi?​

 
Evet, yabancı plakalı araçların Türkiye'de kullanımı belirli kurallara tabidir. Yabancı plakalı taşıtlar genellikle taşıt programına kaydedilen izin sahibi ve bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ancak, izin sahibi dışında taşıtı kullanmanın (acil durumlar hariç) yasak olduğunu unutmamak önemlidir.

Yani, yabancı plakalı aracı sahibi dışındaki kişilerin (izin hak sahibinin eşi, anne-babası ve çocukları hariç) bu aracı kullanması mümkün değildir. Bu kurala uymak, yasal sorunlarla karşılaşmamak açısından önemlidir. Eğer yabancı plakalı aracı farklı bir kişinin kullanmasının gerektiği bir durum söz konusu ise, öncelikle ilgili kurallara ve izin sürelerine dikkat ederek gereken adımlar atılmalıdır.
 
Geri
Üst