AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

AB kimligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

AB kimliği nedir?​

Avrupa Kimliği; AB’nin siyasi bir birlik olarak uluslararası arenada ortaya çıkmasının ardından bu yapı referans alınarak tartışılmaya başlanmıştır. Avrupalılık ve Avrupa Kimliği denildiği zaman AB’nin esas değerleri ve kriterleri üzerinden bir tanımlamaya gidilir.

Avrupa Birliği vatandaşlığı modeli nedir ilk kez kim tarafından hangi model ile tartışılmıştır?​

Avrupa Birliği vatandaşlığı, 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht Antlaşması’yla oluşturulmuştur. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin vatandaşlarının ulusal kimliklerine ek olarak verilmiştir ve kişilere bazı özel haklar sağlar.

Aktif Avrupa Vatandaşlığı nedir?​

Aktif Avrupa Vatandaşlığı nedir?
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.

Avrupa Birliği vatandaşlığı nasıl alınır?​

Avrupa Birliği vatandaşlığı nasıl alınır?
Türkiye’deki aile ve iş düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün geçirerek beş yıl sonra AB pasaportu alınabilen tek ülke Portekiz’dir. Herhangi bir Portekizli gibi vatandaşlık hakkı edinirsiniz. Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra AB pasaportunuzla Avrupa’nın dilediğiniz ülkesinde yerleşebilirsiniz.

Avrupa Birliği vatandaşlık kavramı hangi antlaşma ile kabul edildi?​

1993 yılında Maastricht Antlaşması ile kabul edilmiş ve birliğin temel amaçlarından biri haline gelen AB vatandaşlığı, Amsterdam Antlaşması(1997) ile birlikte Avrupa Birliği vatandaşlığının kapsamı genişletilmiştir.

Avrupa kavramını ilk kim kullandı?​

İlk olarak eski çağlarda Ege bölgesinde yaşayan insanlar Ege Denizi’nin batısında kalan tarafı için, güneşin battığı yeri belirtmek amacıyla Ereb sözcüğünü kullanmaktaydılar(Geary, 2003). Bu sözcük sonraki süreçlerde Yunanlıların kullanımıyla Europa adını almış ve bu şekilde günümüze kadar süregelmiştir.

AB de kişilerin serbest dolaşım hakkı nedir?​

AB de kişilerin serbest dolaşım hakkı nedir?
Somut olarak bunun anlamı şu: Her Avrupa Birliği vatandaşı kendi ülkesinden başka bir AB ülkesinde üç aya kadar yasal şekilde kalabilir. Bunun için sadece bir kimlik ya da pasaport sahibi olması yeterli. Fakat şimdi yeni olan, üç aydan daha uzun süre kalmak isteyenlerin bir oturma iznine gerek duymayacak olması.

AB de kişilerin serbest dolaşım hakları nelerdir?​

AB de kişilerin serbest dolaşım hakları nelerdir?
1. Birliğin her vatandaşı, Üye Devletlerin ülke sınırları içinde serbestçe hareket etmek ve ikamet etmek özgürlüğüne sahiptir. 2. Bir Üye Devletin ülkesinde yasal olarak ikamet eden üçüncü ülkelerin vatandaşlarına, Avrupa Topluluğu’nu tesis eden Antlaşma’ya uygun olarak dolaşım ve ikamet özgürlüğü tanınabilir.
 
Avrupa Birliği vatandaşlığı, AB'ye üye ülkelerin vatandaşlarına ulusal kimliklerine ek olarak verilen ve belirli özel haklar sağlayan bir kavramdır. Bu kavram ilk kez 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht Antlaşması ile oluşturulmuştur. AB vatandaşlığı, Avrupa Birliği'nin temel amaçlarından biri haline gelmiş ve Amsterdam Antlaşması ile kapsamı genişletilmiştir.

Aktif Avrupa Vatandaşlığı ise bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım imkanına sahip olmalarını ifade eder.

Avrupa Birliği vatandaşlığını alabilmek için örneğin Türkiye'deki aile ve iş düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün geçirerek beş yıl sonra AB pasaportunu alabilen tek ülke Portekiz'dir. Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra AB pasaportu ile Avrupa'nın dilediğiniz ülkesinde yerleşebilirsiniz.

AB'de kişilerin serbest dolaşım hakkı, her AB vatandaşının kendi ülkesinden başka bir AB ülkesinde üç aya kadar yasal şekilde kalabilmesini ve sadece bir kimlik veya pasaporta sahip olmalarıyla bu serbest dolaşım hakkını kullanmalarını sağlar. Ayrıca, üç aydan daha uzun süre kalmak isteyenlerin bir oturma iznine gerek duymadan serbestçe dolaşım hakkına sahip olmalarını sağlar.

Son olarak, AB'de kişilerin serbest dolaşım hakları arasında birliğin her vatandaşının üye devletlerin ülke sınırları içinde serbestçe hareket etme ve ikamet etme özgürlüğüne sahip olması, ayrıca bir üye devletin ülkesinde yasal olarak ikamet eden üçüncü ülkelerin vatandaşlarına da dolaşım ve ikamet özgürlüğü tanınmasını içerir.
 
Geri
Üst