- Konu Yazar
93 harbini neden kaybettik?
93 Harbi Osmanlı ordusunun ekonomik yetersizliklerinden ve organizasyon kayıplarından dolayı kayıpla sonuçlanmış olan bir savaştır. 93 Harbi Rus ordusunun İstanbul’a kadar ilerlemesi ile sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu noktada teslim olmuştur.Kırım harbini kim kazandı?
Birleşik Krallık, Fransa ve Piyemonte-Sardinya’nın Osmanlı tarafında savaşa dâhil olmasıyla savaş, Avrupalı devletlerin Rusya’yı Avrupa ve Akdeniz dışında tutmak amacıyla verdiği bir savaş halini almıştır. Savaş, müttefik güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.93 Harbinde nereleri kaybettik?
93 Harbinde nereleri kaybettik?Kars, Batum, Artvin ve Ardahan sancakları Rusya’ya bırakıldı. Dobruca Sancağı Romanya’ya bırakıldı. Bunların dışında birkaç kaza Karadağ’a bırakıldı.
93 Harbi ne bağlı olarak ortaya çıkan gelişmeler?
93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı Rus Savaşı 1877-1878 yıllarında meydana gelmiştir. Rusya işgal ettiği Kars,Ardahan ve Batum’u Osmanlıya bırakmıştır.Ermeni sorunu bu antlaşma ile ulusal bir sorun haline gelmiştir. Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsız olmuştur.93 Harbi sonuçları nelerdir?
93 Harbinin sonuçları şu şekildedir: Ayastefanos Antlaşması yürürlüğe girmemiştir. Berlin konferansının ardından Berlin Antlaşması imzalanmıştır. Romanya, Sırbistan ve Karadağ bağımsız olmuştur. Kars, Batum ve Ardahan Rusya’ya verilmiştir.Kırım savaşını kim kaybetti?
Kırım savaşını kim kaybetti?İngiltere ve Fransa’nın bu savaştaki amacı Rusya’nın sıcak denizlere inmesini ve daha da güçlenmesini engellemektir. 3 yıl kadar süren Kırım Savaşı 1853 yılında başlayarak 1856 yılında Paris Kongresinde Rusya ile yapılan anlaşma sonucunda bitmiştir.
Kırım savaşında neden borç alındı?
Osmanlı Devleti İlk Kez Dış Borç Aldı (1854) Kırım Savaşının getirdiği maliyetin altından kalkamayan Osmanlı Devleti zaten bozuk olan maliyesini düzeltebilmek için tarihinde ilk kez dış borç almak zorunda kaldı.Berlin Antlaşması ile nereleri kaybettik?
Toprak kayıpları- Bosna-Hersek imtiyazlı vilayet haline geldi.
- Doğu Rumeli imtiyazlı vilayet haline geldi.
- Bulgaristan Prensliği kuruldu.
- Kıbrıs Sancağı İngiltere’ye kiralandı.
- Niş Sancağı Sırbistan’a bırakıldı.
- Teselya Sancağı Yunanistan’a (1881) bırakıldı.
- Kars, Batum, Artvin ve Ardahan sancakları Rusya’ya bırakıldı.