AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

90 gunluk prim suresi tamamlanmayan sigortali rapor parasi alir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

90 günlük prim süresi tamamlanmayan sigortalı rapor parası alır mı?​

Doğum Nedeniyle Alınacak Rapor Parası İçin 90 Günü Tamamlama Dolayısıyla istirahatin başladığı tarihte eğer 90 prim günü dolmamışsa, istirahat başladıktan sonra da 90 günü doldurmak mümkün olmadığından, bu durumdaki kadın sigortalı rapor parası alamaz.

90 günü doldurmadan rapor parası alınır mı?​

SSK kapsamındaki sigortalılarının hastalık nedeniyle alacakları istirahat raporlarına rapor parası ödenmesi için raporun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı aranır. İsteğe bağlı sigortaya ait prim günleri ise 90 günün hesabında dikkate alınmaz.
Raporlu günler SGK primden sayılır mı?
Genel kural, raporlu olan işçi için işveren sigorta primi ödemez. İşçi, ortaya çıkan gelir kaybını prim ödediği hastalık, iş kazası veya analık sigortası kolundan karşılamaktadır. İşçiye raporlu olduğu sürece tam ücret ödemesi yapan işveren, işçinin SSK’dan aldığı hastalık ödeneğini talep hakkına sahiptir.
3 gün rapor alan işçinin ücretini kim öder?
Alınan sağlık raporunun ne az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır. Rapor parası alan çalışanlar işvereninin alınan raporu SGK’ya iletmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor.

2 günlük rapor maaştan kesiliyor mu?​

SGK, raporlu olunan sürenin üçüncü gününden itibaren rapor parası ödemeye başlıyor. Bu durumda, 5 günlük rapor almış olan bir çalışana raporlu olduğu 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci gün için toplamda 3 günlük rapor parası ödeniyor. Ancak 2 günlük rapor alan bir çalışana rapor parası ödenmiyor.

Işçi üst üste kaç gün rapor alabilir?​

İş Yeri Hekimi ve Aile Hekimi Rapor Süreleri Çalışan, hastalık durumlarında iş yeri hekimine de başvurabilir. İstirahatli olması gerektiren durumlarda iş yeri hekimi işçiye en fazla 2 gün rapor verebiliyor. Aile hekimleri ise rapor süresini tek seferde 10 gün verebiliyor.
 
Geri
Üst