Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

9 Box Matrix nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

9 Box Matrix nedir?​

9 kutu modeli, çalışanların performanslarına ve potansiyellerine göre dokuz gruba ayrıldığı bir yetenek yönetimi aracıdır.

Yeterlilik matrisi nedir?​

Yetkinlik Matrisi, organizasyon içinde farklı seviyelerdeki, rol ve sorumluluklardaki işler ve pozisyonlardan beklenen yetkinlikleri ve davranış göstergelerini bir tablo içerisinde gösteren şemalardır.

Soda matrisi nedir?​

Soda matrisi nedir?
Bu rolleri detaylı bir şekilde tanımlamak üzere oluşturulan SODA matrisi her bir süreç aktivitesinin Sorumlusu (iş yapan veya yaptıran), Onaylayan (kontrol eden veya imzalayan) , Danışılan (görüş alınan) ve Aktarılan (bilgi verilen) analiz etmek üzere kullanılır.

Yönetim matrisi nedir?​

Fonksiyonel bölümler içinde yetki, üst düzey yöneticilerden alt dü zey yöneticilere doğru dikey olarak ve proje bölümleriyle fonksiyonel bölümlerin yönetim düzeyleri arasında da yatay olarak akar. Bu iki yönlü yetki bir matris oluşturur. Bu nedenle bu organizasyon yapı şma, matris organizasyon denilmektedir.

Program Yeterlilikleri ne demek?​

Öğrencilerin bir programdan mezun oluncaya kadar kazanmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlayan ifadelerdir. Eğitim amaçlarını karşılayan program yeterlilikleri, ve Programda yer alan derslerin; amaç ve hedefleri ❑öğrenme kazanımları göz önüne alınarak belirlenir.

Beceri Matrisi ne demek?​

Beceri Matrisi ne demek?
Beceri matrisi, becerilerine ve işi yapma isteğine bağlı olarak belirli bir çalışan için hangi yönetim yaklaşımının en iyi olduğunu belirlemek için kullanılan bir araçtır.
Program Çıktıları ne demek?​
Program Çıktıları (Program Yeterlilikleri): Öğrencilerin programdan mezun oluncaya kadar kazanmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlayan ifadelerdir.
Yeterlilik çerçevesi nedir?​
Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ), bir ülkede var olan yeterlilikleri tanımlamak, belirlenmiş ölçütlere göre sınıflandırmak ve karşılaştırmak için kullanılan, seviyelerden oluşan ilkeler ve kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Çoklu beceri Matrisi nedir?​

Çoklu beceri Matrisi nedir?
Beceri Matrisi farklı pozisyonlara ait görevlerin ve bu gö- revleri yerine getirmek için ne tür çalışan özellikle- rine ihtiyaç duyulduğunun tanımlanması sürecidir. Günümüz çalışanları artık zekaya oranla daha çok yetkinlikleri kullanmaktadırlar.

Raci kısaltması ne anlama gelir?​

RACI, İngilizce Responsible, Accountable,Consulted ve Informed kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olup kişilerin rol ve sorumluluklarını gösteren bir tablodur. Responsible (Sorumlu): Görevi yerine getirmekten sorumlu olan kişidir.

9 Box Matrix, organizasyonlarda çalışanların değerlendirilmesi ve gelişimlerinin planlanmasında kullanılan bir araçtır. Bu matris, çalışanların performans düzeyleri ile potansiyellerini belirleyerek dokuz farklı kategoriye ayırır. Bu kategoriler genellikle "yüksek performans ve yüksek potansiyel", "yüksek performans ve düşük potansiyel", "orta performans ve orta potansiyel" gibi şekilde adlandırılır.

Yetkinlik Matrisi ise organizasyonların belirli seviyelerindeki işler için gereken yetkinlikleri ve davranış göstergelerini detaylı bir şekilde gösteren şemalardır. Bu matris, farklı rollerdeki çalışanların yapması gereken işleri ve beklenen yetkinlikleri net bir şekilde sunar.

Soda Matrisi ise süreç aktivitelerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi amacıyla oluşturulan bir matristir. Her bir süreç aktivitesi için işi yapan, kontrol eden, danışılan ve bilgi veren rolleri belirler.

Yönetim Matrisi ise fonksiyonel bölümler içinde yetkinin dağılımını ve iletişim akışını belirleyen bir matristir. Dikey olarak üst düzey yöneticilerden alt düzey yöneticilere, yatay olarak da proje ve fonksiyonel bölümler arasında yetki dağılımını gösterir.

Becerilerine ve iş yapma isteğine göre çalışanlar için en uygun yönetim yaklaşımını belirlemek için kullanılan Beceri Matrisi, çalışanların güçlü yönlerini ve gelişim alanlarını belirlemekte yardımcı olur.

RACI kısaltması ise İngilizce Responsible, Accountable, Consulted ve Informed kelimelerini ifade eder. Bu kısaltma, bir tablo şeklinde düzenlenerek kişilerin rollerini ve sorumluluklarını belirlemek için kullanılır. Bu tabloda Responsible (Sorumlu), Accountable (Hesap Verecek), Consulted (Danışılacak) ve Informed (Bilgilendirilecek) rolleri ve sorumlulukları belirtilir.

Geri