AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

89 haciz ihbarnamesi nedir?

Editör

Yeni Üye

89 haciz ihbarnamesi nedir?​

Haciz ihbarnamesi İİK 89’da düzenlenmiş olup 3. kişilerdeki alacakların haczi için gönderilen ihbarname demektir. Bu “ben şu kişiden alacaklıyım, eğer ona bir vereceğin varsa bana öde” anlamına gelmektedir. Yani bu ihbarname ile borçlunun, borçlularına gidilerek tahsilat yapma imkanı mevcuttur.

SGK Mosip haciz ne demek?​

Mahkemelerde ve İcra Dairelerinde kullanılan UYAP Bilişim Sistemi ile MOSİP (Mali Yönetim Sistemi Projesi) sistemi arasında, alacak ve aylıklara uygulanacak haciz işlemlerinin elektronik ortamda yapılması amacıyla entegrasyon çalışması yapılmıştır.

Haciz ihbarnamesi kime?​

Haciz ihbarnamesi kime?
89/1 Haciz ihbarnamesi borçlu kişinin alacaklı olduğu herhangi bir kişiye gönderebilir. Örneğin borçlunun annesi, babası, dedesi, şirketi, kurumu, kullandığı bankayı vs. kişi ve kuruluşlara bu ihbarname gönderilebilir. Daha kolay bir anlatımla 89-1 ihbarnamesi “borçluya borçlu olan” herkese gönderilebilir.

89 3 haciz ihbarnamesi ne demek?​

89 3 haciz ihbarnamesi ne demek?
Üçüncü Haciz İhbarnamesi (Bildirim) (İİK 89/3) Üçüncü haciz ihbarnamesinde üçüncü kişiye; 15 gün içinde parayı icra dairesine ödemesi gerektiği, yahut AYNI SÜRE İÇİNDE icra hukuk mahkemesinde MENFİ TESPİT DAVASI açması gerektiği, aksi durumda nezdinde sayılan para ya da malın teslimi için zorlanacağı bildirilir.

Iik 89 1 haciz ihbarnamesi nedir?​

GİRİŞ İcra ve İflas Kanunu m.89,I hükmüne göre 1, hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senede müstenit bulunmayan alacak veya sair bir talep hakkı veya borçlunun üçüncü şahıs elindeki bir taşınır malı haczedilirse, icra dairesi, haczi, bir haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye bildirir.

SGK Mosip tahsilatı ne demek?​

SGK MOSİP, Sosyal Güvenlik Kurumu Mali Otomasyon Sistemi Projesinin kısa adıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) geliştirilen ve SGK’nın tüm mali yönetim ihtiyaçlarını karşılayan bir projedir. Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) kurum içindeki veznelerin kalktığı, tahsilatların merkezi tahsilat sistemidir.

SGK icra ödemeleri nereye yapılır?​

SGK icra ödemeleri nereye yapılır?
Kurum ile anlaşmalı bankalara (mosip icra dosya seçimli 34 nolu ekrandan 26 haneli işyeri sicil numarası ile sorgu yapılarak) ödenir.

Haciz ihbarnamesi (İİK 89) bir borçlunun 3. kişilere olan alacaklarının haczi için gönderilen resmi bir bildirimdir. Bu ihbarname borçlu kişinin alacaklı olduğu herhangi bir şahsa ya da kuruluşa gönderilebilir. Haciz ihbarnamesi sayesinde alacaklılar borçlularıyla iletişime geçerek alacaklarını tahsil etme imkanına sahip olurlar.

SGK MOSİP ise Sosyal Güvenlik Kurumu Mali Otomasyon Sistemi Projesi'nin kısaltmasıdır. Bu proje, SGK'nın mali yönetim ihtiyaçlarını karşılayarak merkezi tahsilat sistemi oluşturmayı amaçlar. SGK MOSİP ile SGK'nın içindeki veznelerin kaldırıldığı ve ödemelerin merkezi bir sistem üzerinden yapıldığı bilgisini vermektedir.

Üçüncü Haciz İhbarnamesi (İİK 89/3) ise üçüncü kişiye gönderilen bir bildirimdir. Bu ihbarnamede üçüncü kişiye, belirli bir süre içerisinde parayı icra dairesine ödemesi gerektiği ya da icra hukuk mahkemesinde menfi tespit davası açması gerektiği bildirilir. Aksi durumda belirtilen para ya da mal için zorlama yapılacağı belirtilir.

SGK icra ödemeleri ise kurumun anlaşmalı olduğu bankalara yapılabilir. Bu ödemeleri gerçekleştirmek için öncelikle MOSİP icra dosya seçimli 34 numaralı ekrandan işyeri sicil numarası ile sorgulama yaparak hangi banka üzerinden ödeme yapılacağı öğrenilebilir.

Geri