Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

8000 Standardinin konusu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.594
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

8000 Standardının konusu nedir?​

SA 8000 belgelendirmesi zorunlu ve çocuk işgücü, iş sağlığı ve güvenliği, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık, ayrımcılık, disiplin uygulamaları, çalışma saatleri, ücretler ve yönetim sistemleri dahil sorunları ele almaktadır.

SA 8000 standardı nedir?​

SA 8000 standardı nedir?
SA 8000, Kalite Yönetim Sistemini ve Çevre Yönetim Sistemini örnek alan, performans koşulları kadar prosedür ve sistem koşullarını da önemseyen, yönetim sistemi ile davranış kodunun bileşimi bir standarttır. SA 8000, kurumlarda insan haklarını yönetmek için en yaygın olarak benimsenen global bir standarttır.

SA 8000 belgesi nasıl alınır?​

SA 8000, sosyal sorumluluğa olan bağlılıklarını göstermeyi isteyen şirketler için iki ayrı yol sunmaktadır. İlk yol, üyelik almaktır. Bu, perakende satış yapan kuruluşlar için tasarlanmıştır. Kuruluş, yalnızca sosyal sorumluluğa sahip tedarikçiler ile iş yapacağını taahhüt etmelidir.

SA 8000 belgelendirme sürecinin ilk aşaması nedir?​

SA 8000 belgelendirme sürecinin ilk aşaması nedir?
İlk aşamada standartta istenen gereklilikler ile kuruluşta var olan koşullar arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak üzere ön değerlendirme yapılır, kanuni gerekliliklere karşı kuruluşun durumu tespit edilir. Çalışanların, çalışma koşullarından memnuniyeti belirlenir.
Sosyal sorumluluk standardı nedir?​
SA 8000 Sosyal Sorumluluk standardı, dünya genelinde işletmeler için kabul görmüş bir kurumsal sosyal sorumluluk standardıdır. SA 8000 standardı, işletmelerin sosyal sorumluluğa ilişkin kabul edilebilir yaklaşımlar geliştirmeleri ve uygulamaları için çerçeve çizen bir standarttır.

14001 Çevre Yönetim Sistemi nedir?​

14001 Çevre Yönetim Sistemi nedir?
ISO 14001; hammaddeden, tüketiciye sunulan son ürüne kadar olan sürecin her evresinde çevresel etmenlerin gerekli tedbirlerle kontrol altına alınarak çevreye verilebilecek zararların asgari düzeye indirilmesini sağlayan bir standartlar bütünüdür.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi hangi alanlarda kullanılır?​

ISO 9001, bir kalite yönetim sistemi (“KYS”) için uluslararası standarttır. Standart, kuruluşlar tarafından müşteri ve legal gereklilikleri karşılayan ürünleri ve hizmetleri tutarlı bir şekilde sağlama ve sürekli iyileştirme gösterme becerilerini göstermek için kullanılır.

ISO 9001 kalite Yönetimi Standardı döngüsü ve açılımı nedir?​

ISO 9001 kalite Yönetimi Standardı döngüsü ve açılımı nedir?
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, etkili bir kalite yönetim sistemini ifade eden bir standarttır. Bu standardın temel amacı ve kazanımı işletmelerde disiplinli bir yapı kurarak tecrübe edilmeden, deneme-yanılma metodları uygulamadan kurumsal bir kalite yönetim yapısına kavuşmaktır.

Sosyal hesap verebilirlik standardı nedir SA 8000?​

SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı SAI, dünya çapında işçilerin insan haklarını geliştirmek olan küresel çok paydaşlı bir standart belirleme kuruluşudur. SAI, yerel kapasite oluşturarak ve sosyal sorumluluk standartları ile hesap verebilirlik sistemleri geliştirerek bu çalışanların bütünlüğünü korumaya çalışır.

Sosyal Sorumluluk yönetim Sistemi nedir?​

Sosyal Sorumluluk yönetim Sistemi nedir?
ISO 26000, sosyal açıdan sorumlu bir şekilde nasıl davranılacağına dair rehberlik sağlamak için geliştirilmiş uluslararası bir standarttır. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının amacı şeffaflık ve etik performans yoluyla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktır. …
TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi nedir?​
ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir.
 
SA 8000 standardı, kurumların insan haklarını yönetmek için benimsenen global bir standarttır. Bu standard, iş sağlığı ve güvenliği, çocuk işgücü, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık, ayrımcılık, disiplin uygulamaları, çalışma saatleri, ücretler ve yönetim sistemleri gibi konuları kapsar. Şirketler için sosyal sorumluluğa olan bağlılıklarını göstermeyi isteyen SA 8000 belgesi, sosyal sorumluluğa sahip tedarikçiler ile iş yapacağını taahhüt eden kuruluşlar için önemlidir.

SA 8000 belgesinin alınması için iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki üyelik alma yolu olduğu için perakende satış yapan kuruluşlar için tasarlanmıştır. İkinci yol ise belgeleme sürecinin ilk aşamasına odaklanır. Bu aşamada, standartta istenen gereklilikler ile kuruluşta var olan koşullar arasındaki farklılıkları belirlemek üzere ön değerlendirme yapılır, kanuni gerekliliklere karşı durum tespit edilir ve çalışanların memnuniyeti değerlendirilir.

SA 8000, SA 8000 Standardibilgi için önemli bir referans olarak görülebilir. Bu standart, işletmelerin sosyal sorumluluğa ilişkin kabul edilebilir yaklaşımlar geliştirmelerine ve uygulamalarına rehberlik eder. Sosyal sorumluluk standartlarıyla işçilerin insan haklarını geliştirmeyi ve sosyal sorumluluk standartları ile hesap verebilirlik sistemleri geliştirerek çalışanların bütünlüğünü korumayı amaçlar.

Son olarak, sosyal sorumluluk yönetim sistemi, ISO 26000 standardı tarafından sağlanan rehberlik ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramına odaklanır. ISO 26000'in amacı şeffaflık ve etik performans yoluyla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktır. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi ise doğal kaynak kullanımının azaltılmasını ve çevreye verilen zararların minimum seviyeye indirilmesini amaçlayan bir yönetim modelidir. Bu standart, risk analizleri üzerine kurulmuştur ve çevreye duyarlılığı teşvik eder.
 
Geri
Üst