AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

8 yil zorunlu egitim ne zaman basladi?

Editör

Yeni Üye

8 yıl zorunlu eğitim ne zaman başladı?​

1997-1998 Öğretim yılında başlatılan sekiz yıllık zorunlu Eğitim uygulamasında bir öğretim yılı geride kalmıştır.

Eğitim ne zaman ücretsiz oldu?​

24 Nisan 1926 tarih ve 822 sayılı kanunla lise ve ortaokul gündüz öğrencilerinden, öğrenim ücreti alınmamasına karar verilmiş ve bunun uygulanmasına 1926 – 1927 eğitim- öğretim yılında başlanmıştır. Böylece Türkiye’de yatılı okulları dışındaki ortaöğretim parasız hale gelmiştir (Cicioğlu, 1985, s.136).

Eğitim kademeleri nelerdir?​

Eğitim kademeleri nelerdir?
Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.

Lisede devam zorunluluğu var mı?​

Lisede devam zorunluluğu var mı?
Lise 9,10,11 ve 12. sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte devamsızlık hakkı toplam 30 gün olarak belirlenmiştir. Öğrenciler mazeretsiz olarak toplam 10 gün devamsızlık yapma hakkına sahiptir.

Zorunlu eğitim kaç yıl oldu?​

2012-2013 eğitim öğretim döneminde Türkiye’de zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarılmıştır. Daha önce 5+3 (İlkokul-ortaokul) şeklinde uygulanan model, 4+4+4 (4 sene ilkokul, 4 sene ortaokul ve 4 sene lise ) şeklinde kademelendirilmiştir.

Orta öğretim ne zaman zorunlu oldu?​

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye’de başlayan eğitim sistemidir.

8 yıllık zorunlu ve kesintisiz ilköğretim uygulamaya konulacaktır planlaması hangi hükümete ait bir programdır?​

8 yıllık zorunlu ve kesintisiz ilköğretim uygulamaya konulacaktır planlaması hangi hükümete ait bir programdır?
1974 yılında CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde toplanan 9. Milli Eğitim Şurası’nda, zorunlu kesintisiz eğitimin 8 yıla çıkarılması gerektiği, neredeyse oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Eğitim ücretsiz mi?​

Eğitim ücretsiz mi?
İlgili hükme göre ilköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu olup devlet okullarında eğitim parasızdır. Devlet okullarında eğitim için para da ödenmemektedir.
Türkiye hangi eğitim sistemini model aldı?​
Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin tarihî temelleri Osmanlı Devleti’nin XVIII. yüzyılın ikinci yarısında inşa etmeye başladığı Tanzimat Devrinde teşkilat yapısını büyük ölçüde tamamlayan Batı tipi eğitim sistemine dayanmaktadır.
Eğitim kademesi ne demek?​
Eğitim Sisteminin Temel Özellikleri Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olmak üzere 12 yıllık zorunlu kademeli olarak uygulanmaktadır.

Merhaba! Zorunlu eğitim sistemi, Türkiye'de eğitim alanındaki önemli gelişmelerden biridir. Şimdi sırasıyla verdiğiniz bilgileri ele alalım:

1. 8 yıl zorunlu eğitim 1997-1998 öğretim yılında başlamıştır ve daha sonra 2012-2013 eğitim öğretim döneminde 12 yıla çıkarılmıştır. Bu değişiklikle ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 4+4+4 olarak kademelendirilmiştir.

2. Eğitim ücretsiz hale gelme süreci ise 24 Nisan 1926 tarihinde başlamış olup, lise ve ortaokul gündüz öğrencilerinden öğrenim ücreti alınmamasına karar verilmiştir. Böylelikle Türkiye'deki ortaöğretim kurumlarındaki eğitim parasız hale getirilmiştir.

3. Eğitim kademeleri ise ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Her kademenin belirli sayıda yıl süresi bulunmaktadır.

4. Lisede devam zorunluluğu ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Lise 9, 10, 11 ve 12. sınıflar için toplam 30 gün devamsızlık hakkı verilmiştir.

5. 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz ilköğretim uygulamasının planlaması ise 1974 yılında CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde yapılan 9. Milli Eğitim Şurası'nda kabul edilmiştir.

6. Türkiye'nin eğitim sistemi, tarihî olarak Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Dönemi'nde başladığı Batı tipi eğitim sisteminden etkilenmiştir.

7. Eğitim kademeleri, ilkokul, ortaokul ve liseden oluşmakta olup 12 yıllık zorunlu eğitim sürecinde bu kademeler sırasıyla tamamlanmaktadır.

Eğitim alanındaki gelişmelerle ilgili paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Herhangi bir ek bilgi veya sorunuz varsa memnuniyetle yardımcı olabilirim.

Geri