AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

8 Mart hangi ozel gun?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

8 Mart hangi özel gün?​

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
8 Mart 1957 de ne oldu?
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Kadınların mücadele ateşini, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 40 bin kadın dokuma işçisi, 8 Mart 1857’de yaktı. Bir tekstil fabrikasında başlattıkları grevde çıkan yangında 129 kadın can verdi. Bu feci olayın tarihi 8 Mart 1857’ydi.

8 Mart nereden cıktı?​

Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart’ın tohumları 1908 yılında, New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti.
1 Mart da ne var?
1919 – Kore’nin tek taraflı bağımsızlık ilanı (bakınız 1 Mart Hareketi). 1921 – Mehmet Âkif Ersoy’un sözlerini yazdığı “İstiklâl Marşı”, Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından, Mecliste ilk kez okundu. 1923 – Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin yeni çalışma dönemini açtı.
Çin’de 8 Mart, 1949’dan beri ulusal bayram. Dünya Kadınlar Günü’nde birçok şirket kadın çalışanlarına öğleden sonralarını kutlayarak geçirebilmeleri için yarım gün izin veriyor.
Dünya Kadınlar Günü nü hangi ülkeler kutluyor?
Dünya Kadınlar Günü hangi ülkede nasıl kutlanıyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mü Emekçi Kadınlar Günü mü?​

1857’deki büyük eylemi anan işçiler, aynı taleplere kadınlara oy hakkı ve çocuk emeğine son verilmesi taleplerini de ekler. 1910 yılında ise, clara zetkin’in önerisiyle sosyalist kadın enternasyonali, 8 mart’ı dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlamaya karar verir.
1 Mart ne anlama geliyor?
1919 – Kore’nin tek taraflı bağımsızlık ilanı (bakınız 1 Mart Hareketi). 1921 – Mehmet Âkif Ersoy’un sözlerini yazdığı “İstiklâl Marşı”, Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından, Mecliste ilk kez okundu. 1935 – TBMM, 5. dönem çalışmalarına başladı. Atatürk, 4. kez Cumhurbaşkanı seçildi.
 
Geri
Üst