AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

775 sayili Gecekondu Kanunu hangi donemde cikarilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

775 sayılı Gecekondu Kanunu hangi dönemde çıkarılmıştır?​

775 Sayılı Gecekondu Yasası Kanunun kapsamı, mevcut gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla alınması gereken tedbirler olarak belirlenmiştir. 1966 yılında çıkarılmış bulunan 775 sayılı Gecekondu Yasası, Türkiye’de adında «gecekondu» bulunan ilk yasadır.

775 sayılı Gecekondu Kanunu Nedir?​

775 sayılı Gecekondu Kanunu Nedir?
Madde 2 – Bu kanunda sözü geçen (Gecekondu) deyimi ile, imar ve yapı işlerini düzenliyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın, kendisine ait olmıyan arazi veya arsalar üzerinde, sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapılar kastedilmektedir.

775 sayılı gecekonduyu önleme kanununun 34 maddesine göre şerh nedir?​

775 sayılı gecekonduyu önleme kanununun 34 maddesine göre şerh nedir?
MADDE 34 – (Değişik 1.fıkra: 3414 – 2.3.1988) Bu Kanun hükümlerine göre belediyelerce tahsis olunan arsalar, yapılar ve bu arsalar üzerinde yapılan bina ile meydana gelen taşınmaz mallar, tahsis tarihinden itibaren 10 yıl süre içinde: a) Devir ve temlik olunamaz. b) Rehin ve diğer ayni haklarla takyidedilemez.

775 sayılı Kanun Takyit ne demek?​

775 Sayılı Gecekondu Kanunu’ nun 34. Maddesine göre belediyelerce tahsis olunan arsalar ve bu arsalar üzerinde yapılan binalar, 10 yıl süre içinde devir edilemez, temlik olunamaz, rehin ve ayni haklarla takyit edilemez, satış vaadi sözleşmesine konu edilemez.

Gecekondu kiraya verilebilir mi?​

Gecekondu kiraya verilebilir mi?
Tapusuz gecekondu sahipleri de kentsel dönüşüm yasasındaki bazı haklardan faydalanabilecek. Bu kişiler belirlenecek bedelleri ödeyerek evlerinin olduğu yerde ya da başka bir alanda ev sahibi olabilecek. Kira yardımı da alabilecekler.

Tapuda Takyit ne demek?​

Tapuda Takyit ne demek?
“Takyit”in kelime anlamı kayıt altına alma, belirli koşullara bağlayarak kısıtlama olup, genellikle tapu kütüğüne kayıtlı taşınmazların ve ayni hakların üzerindeki her tür sınırlandırmayı gösterir.

Gecekondu tapuları verilecek mi?​

Şahıs malı üzerindeki gecekondulara da tapu, mal sahibi arsasını satmak istediği takdirde verilecektir.
 
1966 yılında çıkarılan 775 sayılı Gecekondu Kanunu, Türkiye'de adında "gecekondu" bulunan ilk yasadır. Bu kanun, mevcut gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla alınması gereken tedbirleri içermektedir.

775 sayılı Gecekondu Kanunu'na göre, gecekondu kavramı imar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı olmaksızın, sahibinin rızası alınmadan kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde yapılan izinsiz yapıları ifade etmektedir.

Kanunun 34. maddesinde yer alan "takyit" ise belediyelerce tahsis edilen arsalar ve üzerlerinde yapılan binaların belirli koşullara bağlı olarak devredilemeyeceğini, temlik edilemeyeceğini, rehin ve diğer ayni haklarla takyidedilemeyeceğini, satış vaadi sözleşmesine konu edilemeyeceğini ifade etmektedir.

Gecekonduların kiraya verilebilir olup olmadığı konusunda, tapusuz gecekondu sahiplerinin kentsel dönüşüm yasasındaki bazı haklardan faydalanabileceği ve belirlenecek bedelleri ödeyerek evlerinin bulunduğu yerde ya da başka bir alanda ev sahibi olabilecekleri, ayrıca kira yardımı da alabileceklerine dair bilgilendirme yapılmıştır.

Son olarak, 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında, gecekondu sahiplerinin tapularını alabilecekleri ve mal sahibi oldukları arsaları satmak istedikleri takdirde tapularının verileceği belirtilmiştir. Bu sayede gecekondu sahipleri mal sahibi olarak haklarını güvence altına alabileceklerdir.
 
Geri
Üst