713 madde nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

713 madde nedir?​

“MADDE 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Dağlık Karabağ savaşında kaç Ermeni askeri öldü?​

Karabağ Savaşı hem Azerbaycan hem de Ermenistan’dan yaklaşık 725.000 Azeri ve 300.000-500.000 Ermeni’nin yerlerinden edilmesiyle sonuçlandı.
712 madde nedir?
Madde 712 – Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
Zilyet davası nasıl sonuçlanır?
Dava açan davanın sonuçlarına da katlanmak zorundadır. Davacı, davayı kazandığı takdirde lehine, kaybettiği takdirde aleyhine kesin hüküm oluşur. (HUMK. Md.237) Zilyet tarafından açılan ve redle sonuçlanan davanın, davacı zilyet aleyhine sonuç doğurmayacağına ilişkin yasalarımızda bir hüküm bulunmamaktadır.

Taşınmazlarda zilyetlik kaç yıl?​

Taşınmazın malikinin kim olduğu tapu kütüğünden anlaşılamamalıdır veya tapuda kayıtlı malikin 20 yıl önce gaipliğine karar verilmiş olmalıdır. Zilyetliğin 20 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Taşınmaza malik sıfatıyla zilyet olunması gerekmektedir. Zilyetlik, davasız ve aralıksız devam etmiş olmalıdır.

Taşınmazlarda iyi niyet mümkün müdür?​

Olağan Zamanaşımı İle Taşınmaz Mülkiyetinin Kazanılması Türk Medeni Kanunu’nun 712. maddesine göre geçerli bir sebep olmaksızın tapuda malik olarak görünen kişi taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız aralıksız on yıl süre ve iyiniyetle sürdürürse bu yolla kazanılan mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
Zilyetlik davaları ne kadar sürer?
Zilyetlik açısından menkul davaları içinse 5 yıllık hak düşürücü süre vardır. Yani zilyet, taşınır eşyanın gasp edilmesinden itibaren 5 yıl içerisinde dava açabilecektir. Bu şekilde zilyet, taşınır eşyasını gasp eden kişiden, zilyetliğinin geri verilmesini talep edebilecektir.
Zilliyet davası ne kadar sürer?
Zilyetliğin kazanma sağlayabilmesi için 20 yıllık sürenin “davasız” sürmesi zorunludur. Kanun koyucu zilyetliğin davaya konu olmamasını amaçlamıştır. “Davasız” sözcüğü açık ve emredici bir hükümdür. Kanunda zilyet aleyhine açılan davadan söz edilmemiştir.
 
Geri
Üst