AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

7 segment gostergeler icin tarama yontemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.818
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

7 segment göstergeler için tarama yöntemi nedir?​

7 segment display’ler plastik kalıp içine 8 adet LED’in yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Display’in büyüklüğüne göre birden fazla LED seri olarak bağlanabilmektedir. Aşağıda segment isimleri ve display görülmektedir. LED’lerin bağlantı şekline göre ortak Anot ve ortak katot olarak iki çeşittir.

7 Segment Display anot mu katot mu nasıl anlaşılır?​

Yani diyelim ki siz ekrandaki tüm kısımları yakmak istiyorsunuz normalde 8 giriş 8 çıkış 16 pin olması gerekirken çıkış pinleri 2 ye indirgendiği için 8 giriş 2 çıkış toplamda 10 pini bağlamanız yeterli oluyor. Ortak anot dediğimiz bu ortak pinlerin VCC, ortak katot dediğimiz ise bu ortak pinlerin GND olmasıdır.

7 Segment Display ortak katot nedir?​

7 Segment Display ortak katot nedir?
Ortak katot, kullanılan nesneye tek bir yerden eksi kutbunun verilmesidir. Çıkış pinleri ise artı kutba bağlanır. 7 Segment Display’lerin ortak anot ya da ortak katot olduğunu anlamanın kısa yolu yüzey renklerine bakmaktır. Eğer yüzey rengi siyah ise ortak katot, gri ise ortak anot olmaktadır.

7 segment yapısı nedir?​

7 Segment Display’ler LED tabanlı göstergelerdir. İçerisinde bulunan 7 adet LED ile aydınlatılan 7 ayrı bölmeden oluşan bir sistem bütünüdür. 7 Segment Display’lerde LED’lerin kullanılmasının en önemli nedeni LED’lerin çok küçük hacimlerde olan türlerinin olmasıdır.

7 segment display nedir nasıl çalışır?​

İçerisinde bulunan 7 adet LED ile aydınlatılan 7 ayrı bölmeden oluşan bir sistem bütünüdür. 7 Segment Display’lerde LED’lerin kullanılmasının en önemli nedeni LED’lerin çok küçük hacimlerde olan türlerinin olmasıdır. Bu küçük LED’ler belirli bir kalıp içerisine yerleştirilerek 7 Segment Display’ler oluşturulmaktadır.

7 Segment Display ortak anot nedir?​

7 Segment Display ortak anot nedir?
Ortak Anot 7 Segment Display Yukarıdaki görüntüleme elemanı devreye bağlanırken ortak anot ucu güç kaynağının pozitif ucuna, a-g arasında harflendirilen 7 katot ucu devrenin yapısına göre ya direk olarak güç kaynağının negatif ucuna ya da 7 Segment Display sürmeye yarayan entegrelerin bacaklarına bağlanır.
7 Segment Display nedir ne işe yarar?​
Elektronik tabanlı devrelerde kullanılan Led tabanlı sayısal göstergeye 7 segment Display denmektedir. Bir görüntüleme sistemi olması ile beraber özellikle bankalarda çok sık karşılaştığımız bir sistemdir.
7 segment display nedir?​

7 segment display kaç volt ile çalışır?​

7 segment display kaç volt ile çalışır?
Aşağıdaki ortak anotlu kırmızı 7-segment gösterge segment basına 10mA akımla çalışıyor. 5V gerilim kaynağı kullanarak 5 yazmak için gereken devreyi çizelim. 5 yazmak için A, C, D, F, ve G segmentleri yanmalıdır. Bunun için göstergenin 8 numaralı ucu +5 Volt`a bağlanmalıdır.

4 digit display nedir?​

Bu modül, bir saat noktası ile 4 noktalı ortak dijital tüp 0.56 inç bir ekran modülüdür. Sürücü çipi tm1637’dir. Mcu’nun 4 bit 7 segmentli dijital tüpü kontrol etmesini sağlamak için sadece 2 sinyal hattına ihtiyaç duyar.

Ortak anot display nasıl kullanılır?​

Ortak Anot Bağlantısı : Bu bağlantıda +5V displayin +V ucuna verilir. Ledlerin GND uçları ise sürücü entegreden kontrol edilerek displayin çalışması sağlanır. Ortak Katot Bağlantısı : Bu bağlantı şeklinde ise GND displayin GND ucuna bağlanır ve Ledlerin anotları entegreden kontrol edilir.

7 Segment Display kaç volt ile çalışır?​

7 Segment Display kaç volt ile çalışır?
 
7 segment göstergeler genellikle 5V voltaj ile çalışırlar. Ancak, bu voltaj değeri göstergenin türüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, ortak anotlu kırmızı bir 7-segment gösterge, segment başına 10mA akım ile çalışır ve 5V gerilim kaynağı kullanarak belirli bir şekilde yazı veya rakam göstermek için bu voltajı gerektirir.

Ortak anotlu 7 segment göstergelerde, +5V güç kaynağı göstergenin +V ucuna bağlanırken, LED'lerin GND uçları sürücü entegreden kontrol edilerek göstergenin çalışması sağlanır. Diğer bir bağlantı şekli olan ortak katotlu göstergelerde ise GND, göstergenin GND ucuna bağlanır ve LED'lerin anotları sürücü entegreden kontrol edilir. Bu farklı bağlantı türleri sayesinde göstergelerin doğru şekilde çalışması sağlanmış olur.
 
Geri
Üst