AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

7 B secenegi hangi esasa gore siralanmaktadir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

7 B seçeneği hangi esasa göre sıralanmaktadır?​

7/B seçeneğinde; giderler defter-i kebirde maliyet dönemi boyunca çeşit esasına göre izlenir. Maliyet çıkarma dönemlerinde, söz konusu giderler gider dağıtım tablosu aracılığıyla fonksiyonlarına dönüştürülerek ilgili gider yerlerine ve hizmet veya mamül maliyetlerine veya sonuç hesaplarına aktarılır.

721 Hangi hesaba yansitilir?​

721 Direkt İşçilik Giderleri Yansıtma Hesabının İşleyişi: Direkt işçilik giderlerinin üretim maliyetine yansıtılmasını sağlayan hesaptır.

SGK 7a nedir?​

SGK 7a nedir?
2020 7/A ve 7/B Hadleri 2019 Yılı Aktif Toplamı 4.228.500 TL veya Net Satışlar Toplamı 8.456.700 TL’nin aşan üretim ve hizmet işletmeleri, 2020 yılında maliyet hesaplarını 7/A seçeneğine göre tutmak zorundadırlar.

760 hesaba hangi giderler yazılır?​

760 hesaba hangi giderler yazılır?
760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ Malların satışı sırasında yapılan giderlerin izlendiği hesaptır. 760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİD. Malların nakliye gideri 760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir. KDV’yi işletme yüklendiği için 191 İNDİRİLECEK KDV hesabı borçlandırılır.

7 B seçeneğinde maliyet hesapları dönem sonunda hangi hesaba aktarılır?​

7/B Seçeneğinde Yer Alan Maliyet Hesaplarının İşleyişi: Dönem sonlarında “799 Üretim Maliyet Hesabı”, üretim işletmelerinde 151 Yarı Mamuller Üretim” ve “152 Mamuller” hesaplarına, hizmet işletmelerinde ise “622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı”na devredilerek kapatılır.

7 A maliyet hesapları kimler kullanır?​

2021 Yılı 7/A ve 7/B Hadleri 2020 yılı Aktif Toplamı 4.613.700 TL veya Net Satışlar Toplamı 9.227.100 TL’yi aşan üretim ve hizmet işletmeleri, 2021 yılında maliyet hesaplarını 7⁄A seçeneğine göre tutmak zorundadırlar.

711 Hangi hesaba yansıtılır?​

711 Hangi hesaba yansıtılır?
Bu yönteme göre, dönem içerisinde 710 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri hesabının borcu na kaydedilen tutarlar 711 Direkt İlk Madde ve Malzeme Yansıtma hesabının alacağı karşılığında 151 Yarı Mamuller-Üretim hesabının borcuna yansıtılır.

7 B seçeneği, maliyet hesaplarının belirli bir esasa göre sıralandığı bir yöntemi ifade eder. Bu doğrultuda, giderler defter-i kebirde maliyet dönemi boyunca çeşit esasına göre izlenir ve maliyet çıkarma dönemlerinde giderler, gider dağıtım tablosu aracılığıyla ilgili hesaplara aktarılır. Örneğin, 721 hesabı, direkt işçilik giderlerini üretim maliyetine yansıtmak için kullanılırken, 760 hesabı ise pazarlama, satış ve dağıtım giderlerini izlemek için kullanılır.

7 B seçeneğinde maliyet hesapları dönem sonunda belirli hesaplara aktarılır. Bu durumda, üretim işletmeleri için üretim maliyeti hesapları 799 Üretim Maliyet Hesabı'na veya 151 Yarı Mamuller Üretim hareketleri hesabına, hizmet işletmeleri için ise 622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı'na devredilerek kapatılır.

7 A seçeneği ise belirli kriterleri sağlayan üretim ve hizmet işletmelerinin maliyet hesaplarını tutmak zorunda olduğu bir yöntemi ifade eder. Her yıl için belirlenen aktif toplam veya net satışlar toplamını aşan işletmeler, maliyet hesaplarını 7 A seçeneğine göre yönetmekle yükümlüdürler.

Son olarak, 711 hesabı da direkt ilk madde ve malzeme giderlerinin borcuna kaydedilen tutarları, 151 Yarı Mamuller-Üretim hesabının borcuna aktarmak için kullanılan bir hesaptır. Bu şekilde, belirli maliyetler hesaplar arasında düzenli bir şekilde aktarılarak izlenebilir ve kaydedilebilir.

Geri