AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

657 Kılık Kıyafet Yönetmeliği

haberci

Yeni Üye
657 Kılık Giysi Yönetmeliği
657 Kılık Giysi Kanunu
HALK KURUMLARINDA ÇALIŞAN PERSONELİN KILIK, KIYAFET YÖNETMELİĞİ
KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ
I BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
NIYET:
Madde 1 Bu yönetmeliğin amaçları her derece ve türdeki okullarda;
a)Idareci, hoca ve öteki görevlilerle öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun, uygar aşırılıklarına kaçmayan ve sadece birbirlerinde benzer kılık kıyafetle olmalarını sağlamak,
b)Kılık kıyafette birlik, tamlık ve armoni sağlamak,
c)Öğrencilere kılık giysi yönünden toplumumuzun özelliklerine uygun tavır, davranış ve alışkanlık kazandırmak
Kapsam:
Madde 2 Bu mevzuat her derece ve türdeki devlete ait özel okulların askeri okullar, polis kolejleri gibi devlete ait üniforması bulunan okullar hariç öğrencileri ile bu kurumlarda görevli idareci, hoca ve diğer personelin kılık kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esasları kapsar
Dayanak:
Madde 3 Bu mevzuat, 2413 sayılı “Bilumum devlet memurlarının kıyafetleri ilgili kararname ile 2596 sayılı giysilerin giyilmeyeceğine dair kanunun tatbik süresini gösterir nizamnameye dayalı olarak hazırlanmıştır
Madde 4 Aksi belirtilmedikçe, bu yönetmelikte geçen “Bakanlık sözünden bünyelerinde okul bulunan Bakanlıklardan herkes, “okul sözünden her derece ve türdeki okulları, “Yönetici personel sözünden okullarda görevli müdür, müdür yardımcıları ve yöneticileri, “hoca sözünden okullarda kadrolu ve görevli olarak öğretmenlik yapanlarla asistanlar, “Öğretici muavin görevliler sözün den uzman yardımcısı, rehberlik görevlisi, ressam öğretici, labaratuvar vb “Memur sözünden 657 sayılı devlet memurları kanununa alt olup bu kanunların genel yönetimle ilgili sınıfından olanlar,
“Öğrenci sözünden her derece ve türdeki okullarda öğrenim görenler
Başlıklar:
Madde 5 Bu yönetmeliğin kenar başlıkları ilgili maddelerin konusuna ve maddeler arasındaki sipariş verme ve bağlantıyı göstermekte ve maddeye dahil değildir
IIANA İLKELER
Madde 6 Okullarda, yönetici hoca, yönetime tezgâhtar görevliler ve memur, hizmetli ve öğrencilerinin giyimlerinde sadelik, hizmete intibak ve temizleme
Madde 7 Okullarda görevli,idareci, hoca, yönetime yardımcı görevliler ve memurların kılık kıyafetle uyacakları kurallar:
a)Kadınlar: Elbiseler, pak, akıcı, ütülü, sade, ayakkabılar ve çizmeler sade ve olağan topuklu, baş açık, saçlar sürükleyici taranmış ve yığılmış olur Kurum içinde baş örtülmez muhabere fazla geniş ya da sıcacık pantolonlar, dar, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz ve elbise giyilmez Etek boyu dizden yukarı olmaz,çorapsız bulunulmaz ve terlik gibi pabuç kullanılmaz göze batacak şekilde makyaj yapılmaz, aşırı derecede parfüm veya ziynet eşyası takılmaz
b)Erkekler: Elbiseler, temiz, akıcı, ütülü ve sade olur Ayakkabılar pak ve sürükleyici giyilir Kurum içinde baş açık bulundurulur Aşırı derecede saç uzatılmaz, ense düz ve açık olur Her gün sakal traşı olunur ve sakal bırakılmaz Bıyık varsa temiz olarak taranmış ve dudak kenarını taşmayacak şekilde kesilir Gömlek ütülü, pak, sade ve yakası kapalı ve kravat takılır Okul içinde başı kapalı, ceketsiz, kot pantolonlu, gömleksiz, kravatsız, çorapsız bulunulmaz Fakat bölgenin iklim özelliklerine kadar mülki amirlerin belirleyeceği şekilde yaz kıyafeti giyilebilir Abartılı yüzük ve kolye gibi süs eşyası kullanılmaz Hem kurum içinde hizmetin gereğine yerinde bayan ve erkek görevliler gömlek giyebilirler
Madde 9 Bakanlığa tabi okullarda öğrenim görebilen kesintisiz ve beklemeli öğrencilerin giyimlerinde sadelik, temizleme ve uyum esastır Öğrencilikle bağdaşmaya giyimlere izin verilmez
Madde 10 Temel eğitim birinci kademe okullarında;
a)Kız Öğrenciler: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar, okul içinde baş açık, saçlar kısa indirimli ve pak olur Mevsime tarafından giyecekleri çorap, kundura gibi diğer giyim eşyası 14 maddeye uygun bir şekilde düzenlenir
b)Erkek Öğrenciler: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar, mektep içinde baş açık, saçlar kısa indirimli ve temiz olur Mevsime kadar giyecekleri çorap, kundura gibi öteki giyim eşyası 14 maddeye uygun şekilde düzenlenir
Madde 11 Esas Eğitim II kademe okullarında;
a)Kız öğrenciler; Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar Okul içinde baş açık, saçlar düzgün pak ve taranmış olur Saçların uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır Öğrencilerin mevsime kadar giyecekleri çorap, ayakkabı gibi giyim eşyası 14 maddeye uygun olarak düzenlenir Zincir, kolye, küpe, bilezik vb gibi ziynet eşyası takılmaz
b)Erkek Öğrenciler; Ceket, pantolon, gömlek giyerler Kravat takarlar Ama mektep yönetimince yerinde görülmesi halinde sıcak mevsimde sade gömlek ve soğuk mevsimde kapalı kazak giyebilir
Madde 12 Orta öğretim okullarında;
a)Kız öğrenciler; Okulca seçilen bir renkte beden hatlarını balli etmeyecek şekilde, yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek boyda bir forma giyerler Bu forma içine mevsimin özelliklerine tarafından formayla ahenk sağlayacak şekilde kapalı, yakalı, uzun ya da yarım kollu bluz veya kazak giyerler Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve düzgün, taranmış olup, uzun olması halinde örülüp veya ortaya toplanarak bağlanır, makyaj yapılmaz, kaşlar alınmaz, çivi uzatılmaz ve cilalanmaz, yüzük, küpe bilezik gibi ziynet eşyası takılmaz, çorap ve ayakkabı gibi diğer giyim eşyası 14 ve 15 maddelere uygun olarak düzenlenir
b)Erkek öğrenciler; Ceket, gömlek ve pantolon giyerler, kravat takarlar Mektep yönetimince uygun görülmesi halinde sıcak mevsimde sade gömlek, soğuk mevsimde ceket altına kapalı, yakalı kazak giyerler Okul içinde baş açık, saçlar kısa ve temiz olur
Ense düz ve açık olup, bıyık ve sakal bırakılmaz, zincir, kolye, yüzük vb ziynet eşyası takılmaz
c)Kız ve Erkek Öğrenciler;
1Atölye, işlik, laboratuar ve iş yerlerinde önlük ve tulum giyerler
2Vücut eğitimi dersleri ile spor faaliyetlerinde okul yönetiminin uygun göreceği kıyafetler giyebilir 3İH Liselerinde kız öğrenciler KKerim derslerinde başlarını örtebilirler
DİĞER HÜKÜMLER
Madde 14 Bu maddelerin okullarda giyimle ilgili hükümlerde belirlenen öteki bütünleyici türdeki giyeceklerin tipi, model ve rengi okul yönetimince, varsa mektepaile birliğinin görüşleri alınarak tesbit edilir
Madde 15 Sağlık Durumu raporu bulunan ve bunu resmi hekim raporu ile belgelendiren personelin ve öğrencilerin giyimlerinde bu özürlerin ve mevsim şartlarının gerektirdiği şansın dönmesi yapılabilir
Madde 16 Giyecek yardımı yapılması veya olanak bulunması halinde okullarda hizmetlilere yapılacak giyeceğin tip, model ve rengi okul yönetimince belirlenir
Madde 17 Personel devir yaptığı, öğrenciler ise öğrenim gördükleri okulların rozetleri dışarıda rozet,göze çarpan, nişan vb takamaz
Madde 18 Diploma ve her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların bu mevzuat gereği yerinde kılık kıyafetle seçilmesi esastır
Madde 19 Okullarda görevli yönetici, personel, hoca ve öğretim yardımcısı görevliler, memur ve hizmetlilerden bu yönetmelikle getirilen giyim kurallarına uymayanlara 657 sayılı devlet memurları kanunun 125 maddesi hükümleri uygulanır
Madde 20 Esas eğitim 2 aşama (Ortaokul) öğrencileri ile orta öğretim okulları öğrencilerinden bu yönetmelikle getirilen giyim kurallarına uymayanlara: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı temel eğitim 2aşama ile orta öğretim kurumları disiplin yönetmeliklerinde yer alan cezalara ilişkin hükümler uygulanır
Madde 21 Bu yönetmelikteki hükümler temel eğitim 1 aşama (İlkokul), esas eğitim 2 kademe (Orta mektep), orta öğretim kurumları ve yüksek okullar için daha önceki yönetmeliklerde giyimle ilgili olarak getirilmiş olan hükümlerin yerine geçer
Madde 22 Bu yönetmelik yayın tarihinden itibaren yürürlüğe girer
Madde 23 Bu yönetmeliği Bakanlar Kurulu yönetir *

657 Kılık Kıyafet Yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgiler verirken, yönetmeliğin amacının her derece ve türdeki okullarda Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun bir kılık kıyafet düzenini sağlamak olduğunu belirtiyor. Ayrıca, öğrencilere toplumun özelliklerine uygun kılık giysi alışkanlıklarını kazandırmayı amaçladığına işaret ediyor.

Yönetmelik, devlete ait özel okulların askeri okullar, polis kolejleri gibi okulları kapsam dışında bırakıyor. Mevzuat, devlet memurlarının kıyafetlerine ilişkin kararnameye dayanarak hazırlanmıştır.

Yönetmelikte, kadın ve erkeklerin kılık kıyafet kuralları ayrı ayrı detaylı olarak belirtilmiştir. Örneğin, kadınlar için etek boyu, saç düzeni, makyaj, takılar gibi konular ele alınmıştır. Erkekler için ise saç ve sakal düzeni, giysi türleri, aksesuarlar gibi detaylar mevcuttur.

Öğrencilerin giyiminde de belirli kurallar bulunmaktadır. Temel eğitim birinci kademe okullarında, kız ve erkek öğrencilerin giyimleri üzerinde özellikle durulmuştur. Ortaöğretimde ise kıyafetler daha detaylı olarak belirlenmiştir.

Yönetmelikte, okullarda giyimle ilgili hükümlerde belirlenen diğer giyeceklerin tipi, model ve renginin okul yönetimi tarafından belirleneceği ifade edilir. Ayrıca, sağlık durumu raporu bulunan ve belgelendiren kişilerin giyimlerinde özel durumların dikkate alınabileceği belirtilmektedir.

Son olarak, bu yönetmeliğe uymayan personele ve öğrencilere cezai yaptırımların uygulanacağı ve uygulamanın zamanlamasının yayınlama tarihi itibariyle başladığı ifade edilmektedir.

Geri