AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

6356 Sayili Sendikalar ve Toplu is Sozlesmesi Kanunu hukumleri cercevesinde sendikaya Kimler Uye Olabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.881
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu hükümleri çerçevesinde sendikaya Kimler Üye Olabilir?​

6356 sayılı Kanun’a göre hem işçiler hem de işverenler sendikalara üye olabilmektedir. İşçi sendikalarında sadece gerçek kişiler; işveren sendika- larında ise, gerçek ya da tüzel kişiler bir araya gelebilmekte ve üye olabil- mektedir24.

Sendika kurmak için en az kaç kişi gerekir?​

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip …
6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesine göre işveren vekili kimdir?​
d) İşletme toplu iş sözleşmesi: Bir gerçek veya tüzel kişiye ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait aynı işkolundaki birden çok işyerini kapsayan sözleşmeyi, e) İşveren vekili: İşveren adına işletmenin bütününü yönetenleri, (2) İşveren vekilleri, bu Kanunun uygulanması bakımından işveren sayılır.

Sendikalara üye olma koşulları nelerdir?​

Sendikalara üye olma koşulları nelerdir?
Sendikalar ve Toplu İş Kanunu Sözleşmesi gereğince, 15 yaşını doldurma, işçi sayılma veya kamu görevlisi olma, E-devlet üzerinden şifre ile başvuru yapma şartları kapsamında sendika üyeliği sağlanır.

İşveren ve işveren vekili kimdir?​

İşveren ve işveren vekili kimdir?
İş kanunu mad. 2’ye göre “İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili” dir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur.

Sendika üyeliği nasıl kazanılır?​

Yasanın 17/5 maddesinde, “sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır” hükmü bulunmaktadır.

Sendikaya üye olmak zorunlu mu?​

4857 sayılı iş kanununa tabii olarak çalışan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir. DİSK üyesi olmayan bir sendikaya üyeyim ve toplu sözleşme yapılan bir işyerindeyim.
 
6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri çerçevesinde sendikaya kimler üye olabilir konusunda bilgi vermek isterim.

6356 sayılı Kanun'a göre, işçiler ve işverenler sendikalara üye olabilirler. İşçi sendikalarında sadece gerçek kişiler üye olabilirken, işveren sendikalarında gerçek veya tüzel kişiler bir araya gelebilir ve üye olabilirler.

Sendika kurmak için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere tüzel kişiliğe sahip bir sendika oluşturması gerekmektedir.

İşveren vekili ise işveren adına işletmenin bütününü yöneten kişilerdir ve bu kanunun uygulanması bakımından işveren konumundadırlar.

Sendikalara üye olma koşulları ise 15 yaşını doldurma, işçi sayılma veya kamu görevlisi olma ve E-devlet üzerinden şifre ile başvuru yapma şartlarını kapsamaktadır.

Sendikaya üyelik kazanmak için Bakanlık tarafından sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Özetle, sendika üyeliği yasal olarak zorunlu değildir ancak 4857 sayılı İş Kanunu'na tabii olan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir. Bu doğrultuda, sendikalara üyelik konusunda serbestlik söz konusudur.
 
Geri
Üst