- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
6356 sayılı Kanuna göre sürekli grev yasakları nelerdir?
6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya …Grev yapmak için neler yapılmalı?
“İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.”
Grev neden yapılır?
Greve kimler katılabilir?
İşçiler işyerinde uygulanmakta olan greve katılıp katılmamakta serbesttirler. Greve katılmaya zorlanamazlar. Bununla birlikte grev halinde greve katılan ya da ka- tılmayan işçiler, işveren ve sendika açısından birtakım hak ve yükümlülükler doğmaktadır.Grev oylamasına kimler katılır?
(3) Grev oylamasına grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde veya işletmede çalışan işçiler katılabilir. Ancak, işveren veya işveren adına işletmenin bütününü yöneten işveren vekilleri grev oylamasına katılamaz.
Hukukumuzda grev hakkı hangi çalışanlara tanınmıştır?
Hukukumuzda kanuni bir grev kararı, ancak toplu iş uyuşmazlığının tarafı olan yetkili işçi sendikası tara- fından alınabilir. Her ne kadar grev hakkı Anayasa’da işçilere temel bir hak olarak tanınmışsa da, işçiler bu hakkı ancak yetkili işçi kuruluşu kararı bulunması halinde kullanabilmektedir.