6356 sayili kanuna gore hangisi surekli grev yasaklarindan biridir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
249.811
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

6356 sayılı kanuna göre hangisi sürekli grev yasaklarından biridir?​

6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya …

Kanuni bir grev ne kadar süreyle ve hangi nedenlerle ertelenebilir?​

Karar verilmiş ya da başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavtın; Genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu niteliği olması durumunda Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Bu halde erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.
* Türkiye’de yasal olarak grev hangi koşullarda uyuşmazlık türünde yapılabilir?
T.C Anayasasının 54. maddesinde hüküm ‘Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Grev hakkı hangi çalışanlara tanınmıştır?
54. Madde. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.

Grev ertelemesi kararı en çok hangi süreyle alınabilir?​

“Karar verilmiş veya başlamış olan kanuni bir grev veya lokavt, memleket sağlığını veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu, bu uyuşmazlıkta, grev ve lokavtı bir kararname ile en çok otuz gün süreyle geciktirebilir” Bakanlar Kurulu, geciktirme kararını ilân eder etmez, Yüksek Hakem Kurulundan.

Hangi koşullarda grev yapılır?​

Buna göre “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanunun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir.” Aynı maddenin ikinci fıkrasında da maddi anlamda grevin tanımı …
 
Geri
Üst