AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

6331 sayili kanunun 15 maddesi saglik gozetimine gore isveren hangi durumlarda saglik muayenesi yaptirmasi gerekmektedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6331 sayılı kanunun 15 maddesi sağlık gözetimine göre işveren hangi durumlarda sağlık muayenesi yaptırması gerekmektedir?​

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır: 1) İşe girişlerinde. 2) İş değişikliğinde. 3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.

6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işverenin iş kazalarını sosyal güvenlik kurumuna kaç iş günü içinde bildirmesi gerekir?​

6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işverenin iş kazalarını sosyal güvenlik kurumuna kaç iş günü içinde bildirmesi gerekir?
(2) İşveren, aşağıdaki hallerde belirtilen sürede Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunur: a) İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde. b) Sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde.

Hangi durumlarda çalışanların sağlık muayeneleri zorunludur?​

Hangi durumlarda çalışanların sağlık muayeneleri zorunludur?

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre meydana gelen iş kazaları kazadan sonra kaç iş günü içerisinde bildirilir?​

Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren bir aylık süreyi geçmemek şartıyla, bildirim yapmaya engel halin ortadan kalktığı günü takip eden günden başlanarak kendisi tarafından üç işgünü içerisinde Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda yer alan işverenin sorumlulukları nelerdir?​

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda yer alan işverenin sorumlulukları nelerdir?
İşverenin Yükümlülükleri
- İşyerinde iş organizasyonunu tehlike ve riskler göz önüne alarak belirlenmeli.
- Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak için risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür.
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak.
- Sağlık gözetimi yapmak.
- Çalışanları bilgilendirme yükümlülüğü

2 -) çalışanların sağlık muayeneleri hangi zamanlarda yaptırılır?​

2 -) çalışanların sağlık muayeneleri hangi zamanlarda yaptırılır?
İşyeri az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 5 yılda bir; İşyeri tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 3 yılda bir; İşyeri çok tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar yılda bir, İşyerinde gençler, hamileler veya çocuklar çalışıyorsa 6 ayda bir periyodik muayeneler gerçekleştirilmelidir.
 
6331 sayılı kanunun 15. maddesi doğrultusunda işverenin çalışanların sağlık muayenelerini yaptırması gereken durumlar şunlardır:

1) İşe girişlerinde,
2) İş değişikliğinde,
3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık sebepleriyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri durumunda.

İşverenin iş kazalarını sosyal güvenlik kurumuna bildirmesi gereken süreler ise şu şekildedir:

- İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde,
- Sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından bildirilen meslek hastalıklarını öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde.

Çalışanların sağlık muayeneleri ise aşağıdaki periyotlarda yapılmalıdır:
- İşyeri az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 5 yılda bir,
- İşyeri tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 3 yılda bir,
- İşyeri çok tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar yılda bir,
- İşyerinde gençler, hamileler veya çocuklar çalışıyorsa 6 ayda bir periyodik muayeneler gerçekleştirilmelidir.

Bu bilgiler ışığında işverenin yükümlülükleri arasında iş organizasyonunu tehlike ve riskleri göz önünde bulundurarak belirlemek, risk değerlendirmesi yapmak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak, sağlık gözetimi yapmak ve çalışanları bilgilendirme yükümlülüğü gibi sorumluluklar bulunmaktadır.
 

Similar threads

Geri
Üst