AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

6331 sayili Kanun hukumlerinin uygulanmasinin izlenmesi ve teftisi kim tarafindan yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6331 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi ve teftişi kim tarafından yapılır?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi ve teftişi, iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişlerince yapılır. Bu Kanun kapsamında yapılacak teftiş ve incelemelerde, 4857 sayılı Kanunun 92, 93, 96, 97 ve 107 nci maddeleri uygulanır.

6331 sayılı kanun aşağıdakilerden hangisine uygulanmaz?​

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

6331 sayılı ISG Kanununda çalışan hakları nelerdir?​

6331 sayılı ISG Kanununda çalışan hakları nelerdir?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Çalışanların…
- Katılım Hakkı
- Çalışmaktan kaçınma hakkı
- Çalışma yerini terk etme hakkı
- Haklı nedenle iş sözleşmesinin derhal feshedilme hakkı
- İşvereni şikayet etme ve ihbar etme hakkı

6331 sayılı Kanunun farkları nelerdir?​

6331 sayılı Kanunun farkları nelerdir?
Belirtelim ki; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, İş Kanunundan en önemli farkı; kamu çalışanlarının, işçi çalıştıran bağımsız çalışanların ve 50 ve daha az işçi çalışan işyerlerinin de kapsama alınmış olması. Ancak bu düzenlemeler de, yürürlülük maddesi başta olmak üzere eleştirilere konu oldu.

6331 sayılı yasada çalışma kollarından hangisi uygulama kapsamında yer almaz?​

Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi …

6331 sayılı kanun nerelerde uygulanmaz?​

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre çalışan sağlığı giderlerini kim karşılar?​

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre çalışan sağlığı giderlerini kim karşılar?
Ancak, Cumhurbaşkanı, ondan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir. b) Giderler, iş kazası ve meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilir.
 
6331 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi ve teftişi iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişleri tarafından yapılır. Bu müfettişler, iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği şartlarını denetler ve gerekli durumlarda yaptırımlar uygular.

6331 sayılı Kanun MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerini kapsamaz.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre çalışanların hakları arasında katılım hakkı, çalışmaktan kaçınma hakkı, çalışma yerini terk etme hakkı, haklı nedenle iş sözleşmesinin derhal feshedilme hakkı ve işvereni şikayet etme ve ihbar etme hakkı bulunmaktadır.

6331 sayılı Kanunun farklarından biri, İş Kanunu'nda yer almayan kamu çalışanlarını, işçi çalıştıran bağımsız çalışanları ve 50 ve daha az işçi çalışan işyerlerini de kapsamasıdır. Bu düzenlemeler birçok eleştiriyle karşılaşmıştır.

6331 sayılı Kanun uygulama kapsamında fabrika, bakım merkezi, dikimevi gibi işyerlerinde yer alırken, Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi gibi alanlarda uygulanmaz.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre çalışan sağlığı giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu karşılar. Ancak, Cumhurbaşkanı gerektiğinde az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de bu haktan faydalanmasına karar verebilir ve giderler primlerden finanse edilir.
 

Similar threads

Geri
Üst