6331 sayili Kanun hukumleri 50 den az calisani olan tehlikeli ve cok tehlikeli sinifta yer alan isyerleri icin hangi tarihte yururluge girmistir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
258.449
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

6331 sayılı Kanun hükümleri 50 den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?​

Şu kadar ki, Kanun hükümleri; 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30.06.2014 tarihinden itibaren, 50’den az çalışanı olan ve tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30.06.2013 tarihinden itibaren, 50’den çok çalışanı olan işyerlerinde ise 30.12.2012 tarihinden …

50 den fazla çalışanı olan az tehlikeli tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile ilgili yükümlülükler hangi tarihte başlamıştır?​

50’den Az Çalışanı Olan İşyerleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Yükümlülükleri Başladı 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, önemli yenilikler ve iş yerleri için çeşitli yükümlülükler getirmiştir.

Iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri az tehlikeli sınıfta ve 50 den az çalışanı olan işyerlerinde aşağıdakilerden hangisi tarafından yürütülebilir?​

Iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri az tehlikeli sınıfta ve 50 den az çalışanı olan işyerlerinde aşağıdakilerden hangisi tarafından yürütülebilir?
(8) (Ek:RG-18/12/2014-29209) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik …

50 den fazla işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde işveren kaç engelliyi istihdam etmek zorundadır?​

50 den fazla işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde işveren kaç engelliyi istihdam etmek zorundadır?
Düzenlemeye göre, 50 ve daha çok sayıda işçi çalıştıran (tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerinde 50 sayısı 51 olarak hesaplanacaktır) özel sektör işyerleri % 3 oranında engelli, kamu işyerleri ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi meslek, beden ve …

Işverenin 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünün yürürlük tarihi nedir?​

Az tehlikeli işletmeler sınıfında yer alan 50’nin altında çalışanı bulunan işyerlerini kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tahsisi ile İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğu süresi 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak 31.12.2023 tarihi olarak değiştirilmiş oldu.

Türkiye’de 50 den fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde hekim bulundurma zorunluluğu ilk olarak hangi yasal düzenlemede yer almıştır?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 1 ile işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.

Iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği ne göre işveren iş sağlığı ve güvenliği ilgilendiren konularla ilgili bilgileri hangi yetkili kurumu bildirmekle yükümlüdür?​

Iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği ne göre işveren iş sağlığı ve güvenliği ilgilendiren konularla ilgili bilgileri hangi yetkili kurumu bildirmekle yükümlüdür?
(3) (Değişik:RG-30/4/2015-29342) İş güvenliği uzmanı, işverene yazılı olarak bildirilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden acil durdurma gerektiren haller ile yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı gibi hayati tehlike arz edenleri, belirlenecek makul bir süre içinde işveren tarafından …

Az tehlikeli işler nelerdir?​

Az tehlikeli işler nelerdir?
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.

50 den fazla işçi çalıştıran kamu işyerlerinde işveren kaç eski hükümlü işçi istihdam etmek zorundadır?​

İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3, kamu işyerlerinde ise %4 ve %2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür.

50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamu işyerlerinde yüzde kaç oranında eski hükümlü işçi bulunmak zorundadır?​

5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la yapılan düzenlemeye göre; işverenler, 50 ve daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 özürlü ve yüzde 2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde …

Hangi işyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmani bulundurmak zorundadir?​

Hangi işyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmani bulundurmak zorundadir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar gibi 50’den az çalışanı olan tüm iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi …
 
6331 sayılı Kanun hükümleri, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için şu tarihlerde yürürlüğe girmiştir:
- 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 30.06.2014 tarihinden itibaren,
- 50’den az çalışanı olan ve tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 30.06.2013 tarihinden itibaren.

Ayrıca, 50'den fazla çalışanı olan az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ise 30.12.2012 tarihinden itibaren başlamıştır.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri az tehlikeli sınıfta ve 50'den az çalışanı olan işyerlerinde işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilir; belirlenen niteliklere ve gerekli belgelere sahip olmayan ancak Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlayan işveren veya işveren vekili bu hizmetleri yürütebilir.

Aynı şekilde, işverenin 50'den fazla çalışanı olan özel sektör işyerlerinde %3 oranında engelli, kamu işyerlerinde ise %4 engelli ile %2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi istihdam etmek zorundadır.

Az tehlikeli işler, büro faaliyetleri, perakendecilik, lokantalar, oteller, okullar gibi sektörleri kapsarken; tehlikeli işler arasında ayakkabı üretimi, mobilya üretimi, deterjan üretimi, et üretimi, diş hekimliği gibi işler yer alır. Çok tehlikeli işler ise yapı sektörü, ağır sanayi, hastaneler, petrol istasyonları gibi sektörleri içerir.

Az tehlikeli işletmeler sınıfında yer alan 50'nin altında çalışanı bulunan işyerleri için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünün yürürlük tarihi ise 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak 31.12.2023 tarihi olarak değiştirilmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işyerlerini az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak üç sınıfa ayırarak, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğüne ilişkin düzenlemeleri içermektedir.

Son olarak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliğine göre, işveren iş sağlığı ve güvenliği ilgili konularla ilgili bilgileri iş güvenliği uzmanına yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirimde, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden acil durdurma gerektiren haller ile hayati tehlike arz eden durumlar belirtilmelidir.
 
Geri
Üst