- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası aşağıdakilerin hangileri ile ilişkilidir?
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.Işyeri bina ve eklentileri Yönetmeliği nerede uygulanmaz?
Ancak; a) İşyeri dışında kullanılan taşıma araçlarında veya araçların içindeki işyerlerinde, b) Geçici veya hareketli iş alanlarında, c) Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde, d) Balıkçı teknelerinde, e) Tarım veya orman işyerlerine ait olup işyeri binalarından uzaktaki tarla ve ormanlarda, uygulanmaz.Iş yerine bağlı eklentiler nelerdir?
İşyeri eklentileri: işyerine bağlı çalışılan alanlar, çalışanların girip çıkılabileceği bina, tesis vb. ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim yerleri ve avlu gibi diğer eklentiler, işyeri eklentileri olarak tanımlanıyor.
Acil çıkış kapıları ne tarafa doğru açılır?
ç) Acil çıkış kapılarının, acil durumlarda çalışanların hemen ve kolayca açabilecekleri şekilde olması sağlanır. Bu kapılar dışarıya doğru açılır. Acil çıkış kapısı olarak raylı veya döner kapılar kullanılmaz.
Iş yeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmeliği aşağıdaki iş yerlerinin hangisini kapsar?
Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulur. Isıtma ve soğutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluşturmayacak şekilde yerleştirilir, bakım ve kontrolleri yapılır.Kapalı işyerlerinde havalandirma sisteminin çalışmaması durumunda aşağıdakilerden hangisi bulunur?
Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır. [11]Işyerine bağlı yerler nelerdir?
İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.
Bina eklentileri nelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölümün mülkiyet hakkına sahip olan kişi, bağımsız bölüme ayrılmış olan ve bütünleyici parçalar olarak kabul edilen eklentilerin de sahibi olur. Garaj, depo, su deposu, kömürlük, altyapı aboneliklerine ilişkin saat yuvaları gibi bölümler eklentiler olarak kabul edilir.