AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

6331 sayili is sagligi ve guvenligi kanunu kimleri kapsamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kimleri kapsamaz?​

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre hangi işyerlerinde risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu vardır?​

Ancak, risk değerlendirmesinin dayanağı olan 10 uncu madde istisnalar arasında yer almadığından, hiçbir ayrım yapmaksızın 30/12/2012 tarihi itibariyle tüm işyerleri için risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu başladı. Buna bir kişi çalıştıran kuaförler, apartmanlar, ofisler de dahildir.

Risk değerlendirmesi ekibinde kimler yer alır?​

Risk değerlendirmesi ekibinde kimler yer alır?
Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur. a) İşveren veya işveren vekili. b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri. c) İşyerindeki çalışan temsilcileri.

6331 iş sağlığı ve güvenliği Kanunu’na göre tehlikeli sınıftaki bir iş yerinde iş güvenliği kurulları kaç ayda bir toplanır?​

Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.

Iş kanunu hükümleri kimlere uygulanmaz?​

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

6331 sayılı yasaya göre hangi işletmeler risk analizi yapmalıdır?​

6331 sayılı yasaya göre hangi işletmeler risk analizi yapmalıdır?
En az bir tane personel çalıştıran tüm işletmeler bu risk analizini yaptırmak durumundadır. Eğer işletmede bir personel çalışmıyorsa işveren kendisi bu işletmeyi çalıştırıyor ise bu yükümlülüğün dışında tutulmaktadır.

Risk analizi nasıl yapılır?​

Risk analizi oluşturulmasında stratejik planlama yardımıyla işlemler yürütülür ve sonuçlandırılır. Stratejik planlama da amaç belirlenir, firma iç ve dış çevresi konusunda bilgi toplanır, kaynaklar belirlenir ve yapılacak sistem ve duyarlılık analizleri ile sonuçlandırılır.

Okullarda risk analizi ekibi kimlerden oluşur?​

MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur. a) İşveren (Okul Müdürü) b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi(varsa).

Risk değerlendirme ekibi nasıl kurulur?​

Risk değerlendirme ekibi nasıl kurulur?
Risk değerlendirmesi ekibi, işverenin tarafından oluşturulur….Risk değerlendirmesi ekibi
- İşveren veya işveren vekili.
- İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
- İşyerindeki çalışan temsilcileri.
- İşyerindeki destek elemanları.

İş sağlığı ve güvenliği kurulları son olarak hangi kanunun hangi maddelerine göre düzenlenmiştir?​

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine göre düzenlenmiştir. (2) Bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından çalışan, işveren, kurul ve çalışan temsilcisi ve benzeri kavramlar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda tanımlandığı gibidir.

6331 iş sağlığı ve güvenliği Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangi işyerlerinde yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılabilir?​

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz. Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır.

İş Kanunu kapsamına kimler girer?​

İş Kanunu kapsamına kimler girer?
 
İş Kanunu kapsamına; bütün işyerleri, bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanlar olmak üzere faaliyet konuları ne olursa olsun tüm çalışanlar girer. İş Kanunu, çalışma hayatını düzenleyen temel yasalardan biridir ve işverenler ile çalışanların hak ve sorumluluklarını belirler. Bu kapsamda, işçi ve işveren ilişkileri, iş saatleri, ücretler, iş güvenliği gibi konuları düzenleyen İş Kanunu, iş hayatındaki tüm tarafları korumayı amaçlar.
 

Similar threads

Geri
Üst