6331 sayili is kanunu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
258.546
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

6331 sayılı iş kanunu nedir?​

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler. Kamu ve özel sektör ayrımı gibi bir durum 6331 Sayılı Kanun için geçerli değildir.

Iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri nelerdir?​

işverenin genel yükümlülükleri
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?
6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.
6331 sayılı kanun hangi işyerlerinde uygulanmaz?

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği hangi kanunla düzenlenmiştir?​

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemeyi amaçlayan yeni 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de …

İş sağlığı ve güvenliği hangi kanun?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Bir işyerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu mevcut değilse tehlike ile karşı karşıya kalınması halinde tespitin yapılması için kime başvurulur?
İSGK’nın m.13/1’e göre, ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışan- lar iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar ve- rilmesini talep edebilir.
6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş hanlarında iş sağlığı ve güvenliğinin koordinasyonu Aşağıdakilerin hangisi tarafından sağlanır?
(2) Altı aydan fazla süren asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde; a) Asıl işveren ve alt işveren tarafından ayrı ayrı kurul oluşturulmuş ise, faaliyetlerin yürütülmesi ve kararların uygulanması konusunda iş birliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır.
Kamu kuruluşları ile az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50 kişinin altında çalışanı olan işyerleri 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle hizmet almak zorundadır. 10 kişinin altında çalışanı olan işyerleri gerekli eğitimleri almaları durumunda iş güvenliği uzmanı olmasalar da kendi iş güvenliği hizmetlerini sağlayabilirler.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu belirgin özellikleri nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu : En Belirgin Özellikleri
Işletmede iş sağlığı ve güvenliğinden ilk kim sorumludur?
İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir. Sermayeyi ve iş gücünü elinde tutan tarafın güvenlik tedbirlerini alması doğru bir yaklaşımdır. Çalışana veya farklı otoritelere bu yükü yıkmak adil bir davranış olmayacaktır.

4 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında hangi işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma yükümlülüğü vardır?​

Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler: Çalışan başına ayda en az 40 dakika gibi birsüre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışanolduğu durumda, 4 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalıya da OSGB’den hizmet almanız gerekmektedir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği nedir?​

6331 sayılı Kanun hangi faaliyetlere ve kişilere uygulanmaz?
6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.
Hangisine iş kanunu uygulanmaz?
Hastalık, kaza gibi durumlar sonrasında çalışma kabiliyetinde kayıp veya azalma gözlenen personellerin, tedavileri sonrasında işe tekrar alıştırılmaları için özel merkezlerde yaptırılan çalışmalarda İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Iş sağlığı ve güvenliği kimlere zorunlu?​

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar gibi 50’den az çalışanı olan tüm iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi …
 
Geri
Üst