AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

6284 sayili kanun nasil uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.560
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6284 sayılı kanun nasıl uygulanır?​

Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hakiminden, mülki amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir. Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir.

6284 deki danışmanlık tedbirini kim alır?​

6284 deki danışmanlık tedbirini kim alır?
(2) 18, 19, 20 ve 22 nci maddelerde belirtilen ve hâkim tarafından karar altına alınabilecek önleyici tedbirler, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk amirince alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç tedbirin alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar.

6284 sayılı kanun cezası nedir?​

6284 sayılı kanun cezası nedir?
Zorlama hapsi, tedbir kararlarının gereklerine uymaya zorlayarak şiddet mağdurunu etkin biçimde korumayı amaçlayan bir yaptırımdır.

6284 Sayılı Kanun uygulanıyor mu?​

6284 Sayılı Kanun fiilen uygulanmıyor.

Koruma kararı nasıl uygulanır?​

Koruma kararı nasıl uygulanır?
Şiddete uğrayan aile bireyi veya buna tanık olan diğer kişiler konu ile ilgili şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunarak koruma kararı alabilir. Bu başvuru polis merkezine, jandarma karakoluna, cumhuriyet savcılığına veya aile mahkemesi hâkimliğine yapılabilir.

Önleyici tedbir nasıl uygulanır?​

Önleyici tedbir nasıl uygulanır?
Maddede sayılmış olan önleyici tedbir kararları ise şu şekildedir:
- Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
- Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.

Koruma kararı kim verir?​

Koruma tedbirleri mahkeme tarafından verilir. Mahkeme tarafından verilen koruma tedbirlerini mülki amirler ya da kolluk amiri de verebilmektedir. Konuyla ilgili mahkeme yapılabilmesi için başvuru gerekliliği söz konusudur. Başvuru, kişinin bağlı olduğu polis merkezine yapılabilir.

Uzaklaştırma kararına uymazsa ne olur?​

Uzaklaştırma kararına uymazsa ne olur?
Evden Uzaklaştırma Kararına Uyulmazsa Ne Olur? Evden uzaklaştırılan veya hakkında herhangi başka bir tedbir kararı verilen kişi bu kararlara uymazsa 3 gün ile 10 gün arasında zorlama hapsine mahkum edilir. Burada bir ceza yargılaması da işlemez.

Erkek koruma kararı alabilir mi?​

Erkek koruma kararı alabilir mi?
Buradaki koruyucu ve önleyici tedbirler; yaş, cinsiyet, cinsel yönelim fark etmeksizin herkes için alınabilecektir. Evden uzaklaştırma da bu kanunda sayılan önleyici koruma tedbirlerinden birisidir.

Uzaklaştırma kararına itiraz kabul edilir mi?​

Uzaklaştırma kararına itiraz, hakim tarafından 1 hafta içinde karara bağlanacaktır. İtiraz üzerine yetkili ve görevli mahkeme tarafından verilen karar kesindir. Yani itirazın reddi durumunda itiraz eden kişinin bir üst mahkemeye başvuru hakkı bulunmamaktadır.
 
6284 sayılı kanunun nasıl uygulanacağına dair birkaç detay vermek isterim:

- Tedbir kararının alınması: Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. En çabuk ve kolay ulaşılabilir yerden (hakim, mülki amir veya kolluk birimi) talep edilebilir. Tedbir kararı genellikle ilk defasında en fazla altı ay için geçerli olabilir.

- Danışmanlık tedbiri: 6284 sayılı kanunda belirtilen önleyici tedbirler, hâkim tarafından karar altına alınıncaya kadar ilgili kolluk amiri tarafından alınabilir. Kolluk amiri, belirtilen tedbirleri aldıktan sonra en geç takip eden iş günü içinde hâkimin onayına sunmalıdır.

- Cezalar: 6284 sayılı kanun kapsamında verilen cezalardan biri de zorlama hapsidir. Bu hapis cezası, tedbir kararlarının uygulanmasını zorlayarak şiddet mağdurunu etkin bir şekilde korumayı amaçlar.

- Uygulama durumu: Maalesef belirttiğiniz gibi, 6284 Sayılı Kanun fiilen uygulanmamaktadır. Ancak kanunun amacı, aile içi şiddeti önlemek ve mağdurlara koruma sağlamak olduğundan önemli bir yasal dayanak oluşturur.

Eğer daha fazla detay veya soru varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst