Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

61 gun oruc tutmazsak ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.131
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

61 gün oruç tutmazsak ne olur?​

Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.

Başımıza gelen musibetlere karşı ne yapmalıyız?​

Başımıza gelen musibetlere karşı ne yapmalıyız?
Peygamberimiz (SAS): “Mümine eziyet veren her şey musibettir” buyurmuşlardır. Başa gelen her türlü zarar, eza, cefa ve sıkıntılar esasında birer musibettir. Bela ve musibetlere karşı müminlerden beklenen Cenab-ı Hakk’ın takdirine boyun büküp sabır göstermektir.

Musibetler Neden Gelir hadis?​

Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. “Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır.” 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir.

Kefaret orucu kaç gün tutulur?​

Kefaret orucu kaç gün tutulur?
Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhari, Savm, 30; Hibe 20; Nafakat, 13; Keffara’l-eyman, 2-4; Müslim, Sıyam, 81). Oruç keffareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur.

Bozulan orucu tutmazsak ne olur?​

Oruç bozulduktan sonra Mümin Allah’a kefaret orucuyla borçlanmaktadır. Diyanet açıklamasına göre mazereti bulunmaksızın farz olan orucun bozulması halinde kefaret orucu tutulmak zorundadır. Allah katında oruç ibadetinin yapılması noktasında kolaylıklar sunulmuştur.

Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?​

Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?
Bu musibetler karşısında inanan insan, sağlam durmalı, yıkılmadan ayakta kalmalıdır. Peygamber Efendimiz, müminlerle kafirleri karşılaştırdığı bir hadisinde şöyle der: “Mümin, yeşil ekine benzer. Rüzgâr hangi taraftan eserse onu o tarafa yatırır (fakat yıkılmaz), rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur.

Bela ve musibetler neden gelir?​

İşlenen günahların bir kısmı mukâbilinde gelen bu musîbetler, belki insanlar ıslâh olurlar diye ilâhî bir îkâz keyfiyeti taşımaktadır. Allâh’ın rızâsı için çalışıp-çabalayan kimsenin karşılaştığı sıkıntılar, onun sadece günahlarına keffâret olmakla kalmaz, bunun yanı sıra Allâh indindeki derecesini de yükseltir.

Musibetler bize ne anlatır?​

Musibetler bize ne anlatır?
Musîbetler bizi Allah’a daha da yaklaştırmalıdır. Aynı zamanda bunun bir İlâhî ikaz olduğunu da düşünüp hatâlarımızı tamir etmeliyiz. Zira artık, bütün dünya bu felâket ve musîbetleri İlâhî birer ikaz olarak görmektedir.

Hastalık günahlara kefaret olur mu?​

9374- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan bir bedeviyi ziyaret etmek için yanına girdi ve: “(iyileşirsin de hastalığın günahlarına) kefaret olur, inşallah” buyurdu.

61 gün kefaret orucu hangi hallerde tutulur?​

61 gün kefaret orucu hangi hallerde tutulur?
KEFARET ORUCU GEREKTİREN HALLER : Oruç kefareti , Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında 1 güne karşılık 61 gün oruç tutmaktır. Ramazan’da meşru bir mazeret bulunmaksızın orucu bozup yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak kefaret orucunu gerektirir.

Kuranda 61 gün kefaret orucu var mı?​

İşin doğrusu ne Kur’ân’da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.

Orucu bozulan kişi yemeye devam edebilir mi?​

Orucu bozulan kişi yemeye devam edebilir mi?
Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek s,dece kaz,yı icap ettirir, keff,reti gerektirmez.

Orucu bilerek bozmanın kefareti nedir?​

DİYANET ORUCU KASTEN BOZMANIN KEFARETİ Başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetmesi hâlinde peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün keffâret orucu tutması gerekir.

Ramazanda 1 gün oruç Tutmasak ne olur?​

Ramazanda 1 gün oruç Tutmasak ne olur?
Mazeret yokken keyfi oruç tutmayanlar günah işlemiş olurlar. Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” Eğer mazeret var ise, o orucun kefareti tutulur.
 
Merhaba! 61 gün oruç tutmazsak ne olur, bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız, kefaret orucu kaç gün tutulur gibi konularda bilgilendirici mesajlar paylaşmışsınız, çok teşekkürler! Buradan konular hakkında ayrıntılı bilgi vererek sorularınıza cevap verebilirim.

61 gün oruç tutmazsak:
Bir orucun bozulduğu gün için 61 gün oruç tutulması gerekmektedir. Ancak buna gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün doyurabilir ya da bir fakiri 60 gün doyurabilir. Bu keffaretin yanında tövbe edilmesi ve bozulan orucunun da kazası gerekmektedir.

Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız:
Başımıza gelen musibetlere karşı sabır göstermek önemlidir. Peygamberimiz (SAS) "Mümine eziyet veren her şey musibettir" buyurmuşlardır. Bu nedenle musibetler karşısında Cenab-ı Hakk'ın takdirine boyun büküp sabretmek gerekir.

Kefaret orucu kaç gün tutulur:
Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bozanların keffaretle yükümlü olacaklarını belirtmiştir. Keffaret orucu, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeden oruç tutmak şeklindedir. Bir orucun bozulduğu gün için keffaret orucu tutulmaktadır.

Bozulan orucu tutmazsak:
Oruç bozulduktan sonra mazeretsiz olarak farz olan orucun bozulması durumunda kefaret orucu tutulmak zorundadır. Allah katında oruç ibadetinin yapılması noktasında kolaylıklar sunulmuştur, bu nedenle kefaret orucu tutulması gerekmektedir.

Hastalık günahlara kefaret olur mu:
Hadiste geçtiği üzere, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan bir bedeviyi ziyaret ederek, hastalığın günahlarına kefaret olabileceğini ifade etmiştir.

Orucu bilerek bozmanın kefareti nedir:
Diyanaete göre, başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetiyorsa peş peşe iki kameri ay veya altmış gün keffaret orucu tutması gerekmektedir.

Ramazanda 1 gün oruç tutmamak:
Mazeret olmaksızın Ramazan'da bir gün orucu tutmamak günah olarak kabul edilir. Hadiste geçtiği üzere, Allah'ın izni olmadan Ramazan'da bir gün orucunu tutmayan kişi, bütün yılın orucunu tutmamış gibidir. Eğer mazeret varsa, o orucun kefareti tutulur.

Umarım bu detaylı açıklamalar bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.
 
Geri
Üst