- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
6098 Sayılı Borçlar Kanunu Nedir?
6098 Sayılı Borçlar Kanunu, borç-alacak ilişkilerinin, sözleşme şekil ve usüllerinin düzenlendiği kanundur. Borç nedir, sözleşme nedir, sözleşme yapmanın şeklen usulleri nelerdir, sözleşmeler hangi durumlarda geçersiz kalır, borç türleri nelerdir, vs. gibi soru ve sorunlar Borçlar Kanunu hükümleri ile karşılık bulur.Ön sözleşme ne demek?
Ön sözleşme , tarafların ileride bir ana sözleşme yapacaklarına ilişkin olarak kurdukları bir sözleşmedir. Ön sözleşme yasal dayanağını 6098 sayılı TBK. M.29/1’deki ” Bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmeler geçerlidir” kavramından almaktadır.Takasın koşulları nelerdir?
Takasın koşulları nelerdir?Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.
347 madde nedir?
Madde 347 – Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.6570 sayılı kanun yürürlükte mi?
6101 sayılı yürürlük kanunu ile 6570 Sayılı Kanun 01 Temmuz 2012 itibariyle yürürlükten kalkmıştır. Bundan böyle tüm kira ilişkilerine 6098 sayılı Borçlar Kanunu uygulanacaktır.Borçlar Kanunu kaç bölümden oluşur?
Borçlar Kanunu kaç bölümden oluşur?Toplam 544 maddeden oluşan 818 Sayılı Borçlar Kanununa karşı, 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu yürürlük maddeleri dahil toplam 649 maddeden ibarettir.
Ön sözleşme ise; tarafların ileride bir başka söz- leşme yapma iradesini ve asıl sözleşme yapacaklarına ilişkin olarak akdettikleri bir sözleşmeyi ifade eder. Yani sözleşme yapma vaadi ve ön sözleşme, sözleşme yapma borcunu doğuran bir hukuki işlemden ibarettir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, koşulları henüz gerçekleşmediği için kurulması olanaksız olan asıl satım sözleşmesinin görevini yerine getirmek üzere kolay ve güvenli bir yol olarak görülüp, tercih edilen bir sözleşme türüdür.
Borçlunun temerrüdünün şartları nedir?
Borçlunun temerrüdünün şartları nedir?Genel olarak borçlu temerrüdünde aranan ilk şart “edimin ifa olanağı bulunmasıdır. Şayet edimin ifası objektif olarak imkânsızsa borçlu temerrüdünden söz edilemez. Borçlu temerrüdünde aranan diğer bir şart da “borcun muaccel olmasıdır. Borç istenebilir hale gelmeden temerrütten bahsedilemez.
Borçlu temerrüdünün koşulları nelerdir?
Borçlunun Temerrüdünün Şartları:- İfanın mümkün olması
- Borcun muaccel olması
- Alacaklının ihtarı
- Alacaklının ifayı kabule hazır olması
- Borçlunun ifadan kaçınma hakkının bulunmaması