AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

6 aydan fazla sureyle isten uzak kalan calisana verilecek is sagligi ve guvenligi egitimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.537
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

6 aydan fazla süreyle işten uzak kalan çalışana verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nedir?​

Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. İşveren, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık eğitim programının hazırlanmasını sağlar ve onaylar.

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu mu?​

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu mu?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimini kimler verebilir?​

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimini kimler verebilir?
Bu eğitimler işverence veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlarca verilebilir. İşe başlama eğitimleri, temel eğitimlerin gerçekleştirilmesine kadar geçen sürede çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı ve uygulamalı olarak verilmelidir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?​

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN GETİRDİĞİ 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Cok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği eğitim kaç yılda bir yapılır?​

Cok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği eğitim kaç yılda bir yapılır?
– Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, – Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa, – Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa düzenli eğitim vermekle yükümlüdür.

Çalışanların ISG eğitimleri kimler tarafından ne kaydıyla verilir?​

Çalışanların ISG eğitimleri kimler tarafından ne kaydıyla verilir?
(1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; a) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri, b) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, c) Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim birimleri, tarafından eğiticilerin uzmanlık alanının Ek- …

Yüksekte Çalışma eğitimi kim verebilir?​

Yüksekte Çalışma Eğitimini İş Güvenliği Uzmanı Verebilir Mi? Sonuç olarak bu konuya ilişkin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yukarıda belirtilen prensipler doğrultusunda bu eğitimlerin işyerinde görevli olan iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilebilmesi mümkün görülmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği hangi tarihte?​

İş sağlığı ve güvenliği hangi tarihte?
İş Sağlığı Güvenliği Yasası (Kanun No.6331), TBMM tarafından kabulünden sonra, 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilerek kısmen yürürlüğe girdi. Yasanın çıkışı, çok uzun süren bir serüven sonrası gerçekleşti.

İş sağlığı ve güvenliği kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?​

İş sağlığı ve güvenliği kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?
Ayrıca anılan maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin 1 numaralı alt bendi; “Bu Kanunun; 4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe girer.” şeklinde değiştirilmiştir.
 
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, çalışanların iş yerinde karşılaşabilecekleri potansiyel tehlikeleri ve riskleri öğrenmelerini sağlayan önemli bir süreçtir. Bu eğitimler, işveren tarafından yasal bir zorunluluk olarak düzenlenmekte ve çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla titizlikle uygulanmaktadır.

Özellikle işten uzak kalan çalışanlara verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, tekrar işe başladıklarında güvenli bir çalışma ortamına sahip olmalarını sağlamak amacıyla önem arz etmektedir. Yıllık eğitim programlarının hazırlanması ve onaylanması da işverenin sorumluluğundadır.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, işveren veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlar tarafından verilmelidir. Bu eğitimler, çalışanların tehlike ve risklere karşı korunmalarını sağlayacak nitelikte ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmelidir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30 Haziran 2012 tarihinde kabul edilmiş olup, 01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında, iş yerlerinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi yasal bir zorunluluktur ve belirli aralıklarla düzenli olarak eğitimlerin yapılması gerekmektedir. Özellikle çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise iki yılda en az bir defa eğitim verilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, çalışma ve sosyal güvenlik eğitim ve araştırma merkezleri, üniversiteler ve kamu kurumlarının eğitim birimleri gibi uzman kişiler veya kurumlar tarafından belirlenmiş usul ve esaslara göre verilmelidir. Çalışanların güvenliği için bu tür eğitimlerin düzenli olarak verilmesi ve güncellenmesi büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst