AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 sayili Kanunun 4 maddesinin 1 fikrasinin b bendi kapsaminda sigortali sayilanlar kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.103
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılanlar kimlerdir?​

1) Kurumca yapılan araştırma sonucunda ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğu tespit edilen avukat ve noterler bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında ayrıca bir bildirime gerek kalmaksızın sigortalı sayılır.

5510 sayılı Kanun 93 maddesi nedir?​

“MADDE 93- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.) Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez.

5510 sayılı kanun 4 maddesi b bendi nedir?​

5510 sayılı kanun 4 maddesi b bendi nedir?
4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

5510 4 1 B nedir?​

4/1/b sigortalılarının prim matrahları, 5510 sayılı Kanun md. 80’de düzenlenmiştir. Buna göre: “Aylık prime esas kazanç, 82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır.

5510 sayılı kanun indirimi ne kadar?​

OECD üyesi ülkeler ile kıyaslandığında hem ülkemizdeki işverenlerin işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, hem de işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim ödeme alışkanlıklarının artırılması amacıyla sosyal güvenlik reformu kapsamında yürürlüğe konulan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası …

Emekli çalışan 5510 dan faydalanır mı?​

Emekli çalışan 5510 dan faydalanır mı?
KONU: 5510 Sayılı Kanuna Göre Emekli Çalışanlar için Uygulanacak Prim Oranları Diğer bir ifade ile, 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışabileceklerdir. (Bu sigortalıların ne zaman emekli olduklarının veya olacaklarının önemi yoktur. Emekli maaşları kesilmeyecektir.)
5550 sayılı kanun nedir?​
5550 sayılı “Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER tarafından Anayasa’nın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
 
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılanlar avukat ve noterlerdir. Yani, Kurumca yapılan araştırma sonucunda ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi oldukları tespit edilen avukat ve noterler, ek bir bildirimde bulunmaksızın bu kapsamda sigortalı olarak kabul edilirler.

5510 sayılı Kanunun 93. maddesine göre, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri ile sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları devir ve temlik edilemez.

5510 sayılı Kanunun 4. maddesi b bendi, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarlarının yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğramaları durumunda, geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylığı ifade eder.

5510 sayılı Kanunun 4/1/b maddesine göre, sigortalıların prim matrahları 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde düzenlenmiştir. Aylık prime esas kazancın hesaplanmasında sigortalılar tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katı alınır.

Emekli olan kişiler, 5510 sayılı Kanun kapsamında SGDP ödeyerek çalışabilirler. Özellikle 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışma hakkına sahiptirler ve emekli maaşları kesilmez.

5550 sayılı kanun ise "Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olarak bilinir. Bu kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa'nın ilgili maddelerine uygun olarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
 
Geri
Üst