AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 sayili Kanunun 4 A maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.113
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5510 sayılı Kanunun 4 A maddesi nedir?​

A- Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

2008 işe giriş ne zaman emekli olur?​

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işe giriş tarihiniz 01.05

Türkiye kaç ülke ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmıştır?​

Türkiye kaç ülke ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmıştır?
Türkiye Cumhuriyeti ile 35 ülke arasında sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmıştır. Bu ülkelerden AB’ye üye olanlar Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İsveç, İngiltere (Brexit yürürlüğe girene kadar), İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Romanya ve Slovakya’dır.

5510 sk 4 1 A nedir?​

506 sayılı Kanun döneminde SSK’lı olarak isimlendirilen iş sözleşmesi kapsamında çalışanlar, 5510 sayılı Kanun’un 4/1-a bendinde düzenlenmiştir. 4/1-a bendi temel olarak iş sözleşmesi ile çalışanların sosyal sigortalılıklarını düzenlemektedir.

SGK 5510 ek 19 Miktarı nedir?​

5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrası 1.500 TL olarak yeniden düzenlenmiştir.5510 sayılı Kanunun veya 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya …

Türkiye’de sosyal sigortaların ilk örnegi nedir?​

Türkiye’de sosyal sigortaların ilk örnegi nedir?
1921 yılında 151 sayılı Ereğli Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun ile kurulan Amele Birliği, ülkemizin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu olan ilk sosyal güvenlik kuruluşudur.

SGK 5510 ek 19 miktarı ne demek?​

Toplam itibari hizmet süresi kaç yıldan fazla olamaz?​

Örnek 5- Sigortalı (E)’nin, 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanunun mülga 36 ve 37. maddesine göre itibari hizmet süresi 1 yıl, 5510 sayılı Kanunun 49. maddesine göre itibari hizmet süresi 1 yıl ise itibari hizmet süresinden yararlanacağı azami süre 2 yıl olacaktır.
 
5510 sayılı Kanunun 4A maddesi, çalışanların sigortalılığını düzenleyen bir madde olarak karşımıza çıkar. Bu maddeye göre, hizmet akdine tabi olarak çalışan kişilerin sigortalı sayılabilmesi için işveren ya da işveren vekili tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılmaları veya işe başlatılmaları gerekmektedir.

Bu hüküm, iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan kişilerin sosyal güvencesini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Çalışanlar, işverenleri tarafından sigortalı bir şekilde işe alındıklarında sosyal güvence kapsamına girmekte ve çeşitli sosyal güvencelerden yararlanabilmektedirler.

Özetle, 5510 sayılı Kanunun 4A maddesi, iş sözleşmesiyle çalışanların sosyal sigortalılığını düzenleyen önemli bir hükümdür. Bu kapsamda sigortalılık, işveren veya işveren vekili tarafından işe alınma ve hizmet akdine tabi çalıştırılma şartlarına bağlanmıştır. Bu düzenleme, çalışanların sosyal güvencelerini sağlamayı ve haklarını korumayı amaçlamaktadır.
 
Geri
Üst