AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 sayili Kanun kimler yararlanabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.184
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5510 sayılı Kanun kimler yararlanabilir?​

MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.

4 1 c kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?​

* Kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarının kurum kanunlarında belirtilen kadro ve ünvanlar da çalışanlar kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

5501 sayılı Kanun nedir?​

5501 sayılı Kanun nedir?
MADDE 1- Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi …

5510 teşvik ne kadar?​

5510 sayılı Kanun’un 4(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.

5 puanlık işveren hissesi prim teşvikinden yararlanma şartları nelerdir?​

Beş puanlık indiriminden SGK’ya sigorta primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan işyerleri yararlanabiliyor.
- Bugüne kadar, 5 puanlık prim indirimi için işyeri bazında borcun olmaması yeterliydi.
- BORCU BULUNAN İŞVEREN 5510 KODUNU SEÇEMEYECEK.

5510 sayılı Kanun 4 1 B nedir?​

5510 sayılı Kanun 4 1 B nedir?
4/1/b sigortalılarının prim matrahları, 5510 sayılı Kanun md. 80’de düzenlenmiştir. Buna göre: “Aylık prime esas kazanç, 82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır.

5510 4A nedir?​

4A eski adıyla SSK’ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder. Şimdilerde 4A olarak adlandırılan sistem 5510 sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) altında yer almıştır.

4 1 b kapsamındaki sigortalılar ne demek?​

4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

05510 sayili kanundan doğan prim indirimi ne kadar?​

05510 sayili kanundan doğan prim indirimi ne kadar?
Özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesinin 5 puanlık kısmı indirim olarak karşılanmaktadır. Beş puanlık prim indirimi 01.10.2008 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

SGK 5 indirimden kimler faydalanamaz?​

SGK’ya Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işverenler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinde 5 puanlık indirimden yararlanamayacağından, bu işverenlerin 5510 sayılı Kanunun 81. …
 
5510 sayılı Kanun, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, gerçek ve tüzel kişileri ve diğer kurumları kapsamaktadır. Bu Kanun, kişileri sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası bakımından güvence altına almayı, haklarını belirlemeyi ve finansmanını düzenlemeyi amaçlamaktadır.

5510 sayılı Kanunun 4/1/c bendi kapsamında sigortalılar, kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarında belirtilen kadro ve ünvanlarda çalışan kişilerdir.

5510 sayılı Kanunun 4 (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazine tarafından karşılandığı belirtilmektedir.

Bu prim teşvikinden yararlanmak için işyerlerinin SGK'ya sigorta primi, idari para cezası ve bu konulara ilişkin gecikme cezası ve zammı borcu bulunmamalıdır. Borcu bulunan işverenler 5510 kodundan faydalanamazlar.

5510 sayılı Kanunun 4/1/b bendi kapsamındaki sigortalılar, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarlarıdır. Bu sigortalılar, yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğradıklarında yaşlılık sigortasından aylık alabilirler.

5 puanlık işveren hissesi prim teşvikinden faydalanamayacak olan işverenler ise Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara bağlı gecikme cezası ve zammı borcu bulunan işverenlerdir. Bu işverenler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinde 5 puanlık indirimden yararlanamazlar.
 
Geri
Üst