AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 sayili Kanun 53 maddesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

5510 sayılı Kanun 53 maddesi nedir?​

5510 sayılı Kanunun 53. maddesinde, zorunlu sigortalılık halleri olan 4/a, 4/b ve 4/c bendi kapsamındaki sigortalılık hallerinin çakışması dışında zorunlu sigortalılık halleri ile isteğe bağlı sigortalılık halinin çakışması da düzenlenmiştir.

5510 sk 4 1 a SSK kapsamında nedir?​

5510 sk 4 1 a SSK kapsamında nedir?
A- Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

Sosyal Güvenlik neleri kapsar?​

Bu kapsamda 4a SSK prim ödeyenleri ve bir işyerinde sözleşmeli çalışanları, 4b hizmet akdine bağlı olmaksızın isteğe bağlı sigorta yaptırıp prim ödeyenleri ve eski BAĞ-KUR’luları, 4c ise eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı çalışan devlet memurlarını kapsar.

Kimler sgk’lı olamaz?​

Kimler sgk’lı olamaz?
SGK’dan Yararlanma Şartları Nelerdir? 18 yaşını doldurmamış ve tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler için SGK’dan yararlanma şartı aranmamaktadır. Ayrıca analık, trafik kazası, acil durumlar, iş kazası ile meslek hastalığı durumlarında da herhangi bir yararlanma şartı aranmamaktadır.

5510 sayılı SGK kanunu nedir?​

MADDE 1- Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi …

SGK 5510 ek 19 Miktarı nedir?​

SGK 5510 ek 19 Miktarı nedir?
5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrası 1.500 TL olarak yeniden düzenlenmiştir.5510 sayılı Kanunun veya 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya …

4 1 a sigortalısı kimdir?​

4/1-a’lıların Sigortalılığı
- İşçiler (hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar)
- İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler,

4A hizmet dökümü aktif ne demek?​

4A hizmet dökümü aktif ne demek?
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz. İdeal olanı, 4 ya da 3 çalışana (aktif sigortalıya), 1 çalışmayan (pasif sigortalı) düşmesi.

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası Nedir?​

Genel Sağlık Sigortası, ülke genelinde herkesi sağlık güvencesi içine alan bir sigorta sistemidir. Sigortalı olan kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, herhangi bir sağlık sorunları sonucunda sağlık yardımı alabiliyorlar. Genel Sağlık Sigortası çalışan ve çalışmayan kesim için ayrı işliyor.

Şirket ortakları hangi şartlarda kendi işyerlerinde SSK sigortalısı olabilir?​

Şirket ortakları hangi şartlarda kendi işyerlerinde SSK sigortalısı olabilir?
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – SSK’lı olarak çalışırken, kendi işyerine veya başka işyerine ortak ya da yönetim kurulu üyesi olanlar sigortalılıkları bitinceye kadar Bağ-Kur kapsamına alınmayacak, SSK’lı olarak devam edecekler.

Sosyal Güvenlik Kurumundan kimler yararlanır?​

5510 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’de ikamet edenlerden 18 yaşını doldurmuş kişiler, isteğe bağlı sigortalı olabilecekler ve sağlıktan da yararlanabileceklerdir.
 
5510 sayılı Kanunun 53. maddesi, zorunlu sigortalılık halleri olan 4/a, 4/b ve 4/c bendi kapsamındaki sigortalılık hallerinin çakışması dışında zorunlu sigortalılık halleri ile isteğe bağlı sigortalılık halinin çakışması durumunu düzenlemektedir. Yani, farklı sigortalılık türlerinin aynı kişide bir araya gelmesi durumunda nasıl bir uygulama yapılacağını belirlemektedir.

5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında SSK'ya tabi sigortalılar, işveren veya işveren vekili tarafından hizmet akdine tabi olarak çalıştırılan kişilerdir. 4/b kapsamında ise hizmet akdi olmaksızın isteğe bağlı sigorta yaptırıp prim ödeyenler ve eski BAĞ-KUR'lu kişiler yer alırken, 4/c ise eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı çalışan devlet memurlarını kapsamaktadır.

SGK'dan yararlanma şartları arasında, 18 yaşını doldurmamış ve tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin SGK'dan yararlanma şartı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra analık, trafik kazası, acil durumlar, iş kazası ile meslek hastalığı gibi durumlarda da belirli yararlanma şartları aranmamaktadır.

5510 sayılı SGK Kanunu, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almayı, sigortalardan yararlanacak kişileri, sağlanacak hakları, yararlanma şartlarını, finansmanı ve işleyişi belirlemeyi amaçlar.

SGK 5510 ek 19 maddesi, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ile diğer ödemelerin toplamını belirlemekte ve bu durumu düzenlemektedir.

Şirket ortakları kendi işyerlerinde SSK sigortalısı olabilmek için, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olmaları gerekmektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra şirket sahipleri veya ortakları SSK'lı olamamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumundan yararlanma hakkı, Türkiye'de ikamet eden ve 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsar. Bu kişiler, isteğe bağlı sigortalı olabilir ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
 
Geri
Üst